Néhány amerikainak súlyos problémája van a keresztekkel

Hogyan lesz egy majd' száz éve épített hatalmas betonkereszt hirtelen alkotmányellenes? Miért kell emiatt pereskedni? Úgy tűnik, a Washington melletti Marylandben most megismétlődhet a missouri eset.

Az év elején számoltunk be arról, hogy a Missouri állambeli Ozark egyik közteréről, a Finley River Parkból eltávolítják a hatalmas, kivilágított keresztet, mivel az egyes vélemények szerint sérti az amerikai alkotmányt.

Akkor a Freedom from Religion Foundation (FFRF) nyomására kényszerült Ozark hatósága megtenni a lépést.

Ugyan csak pár méterre, egy magánterületre helyezték át a keresztet, ahonnan ugyanolyan szépen látszik, az eset jól példázza: jogilag – ha közterületről van szó – meg van kötve az adott önkormányzat keze.

Jelen esetben Fred Edwords, ateista újságíró autózott el a marylandi kereszt mellett, amire az első reakciója az volt: “Mit keres ez itt?”

Prince George’s megye 49 hősi halottjának emlékére, magánszemélyek által, 1925-ben felállíttatott kereszt hivatalosan egy első világháborús emlékmű, Edwords azonban, két felperes társával együtt azt kifogásolja, hogy első pillantásra az emlékmű nem fejez ki semmi mást, mint a kereszténység legfőbb jelképét. Ez az amerikai alkotmány Első Módosítása tükrében problémás, ott ugyanis leírták, hogy az állam egyik vallást sem részesítheti előnyben egy másikkal szemben, tehát az ilyesfajta “hirdetése” a kereszténységnek alkotmányellenesnek bizonyul.

Fred Edwords szerint az állam és az egyház között áthatolhatatlan falat kell felállítani. Ez viszont több szempontból is problémás,

ugyanis egy keresztény ember minden cselekedetének fő motivációja és mozgatórugója a hite, jó esetben egyáltalán nem tud ettől függetlenül döntéseket hozni. Azonban, ha továbbfejtjük a gondolatmenetet, ily módon Edwords számára a legideálisabb az lenne, ha csak ateista emberek ülnének a döntéshozói székekben, ami ugye megint nem az “egyenlőség” felé billentené a mérleget.

A bíróság február 27-én tart meghallgatást, az ügyben június végéig kell döntést hoznia, írja a Mandiner a Reuters jelentése alapján.

Varga Gergő Zoltán

Forrás és kép: Mandiner

Iratkozzon fel hírlevelünkre