Európa-szerte hiteltelenné és népszerűtlenné váltak a szocialisták

Az európai szocialista pártok nagyon népszerűtlenek, hiteltelenek, ugyanis korábban, kormányon súlyos megszorításokat vezettek be, most meg mindent megígérnek – jelentette ki Kiszelly Zoltán politológus, az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Mint fogalmazott, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányhoz hasonlóan, a 13. havi nyugdíj elvételétől kezdve a brutális adóemelésig, ugyanolyan típusú megszorításokat hajtottak végre Nyugat-Európában is. A gazdaságot az emberek rovására hozott intézkedésekkel próbálták beindítani, a szavazók elfordultak a baloldaltól.

Az európai szocialista pártok népszerűsége nagyot zuhant. Hollandiában Frans Timmermans pártja tíz százalék alá süllyedt, ami miatt ki is kellett lépniük a kormányból. A német szociáldemokraták két éve még 20 százalék körül álltak, most 14 százalékon, a francia szocialista párt a megsemmisülés szélén, a magyar szocialista párt, az MSZP pedig néhány évvel ezelőtti 20 százalékos támogatottságának több mint felét elvesztette – mondta a szakember.

Megítélése szerint az EP-választás után a mostani szocialista frakció 169 fős létszámából jó, ha 130 marad. Hozzátette: népszerűségvesztésük hátterében egyértelműen a megszorító gazdaságpolitika és a migránsok beengedésének támogatása áll.

Az európai szocialisták ma saját korábbi, 2000-es évekbeli megszorításaik ellen kampányolnak,„hülyének nézik az embereket” – jegyezte meg Kiszelly Zoltán.   

Az európai jobboldal arról beszél, meg kell védeni a külső határokat, az európai szocialisták pedig leírták, hogy törvényes csatornákat akarnak nyitni a bevándorlók fogadására – hangsúlyozta a politológus a migrációról szólva. A humanitárius vízum is ennek egyik eszköze – tette hozzá.

A befogadás alatt a migránsok tömeges ellenőrzött betelepítését értik – jelentette ki. Megjegyezte, ebben sajnos teljes egyetértés van az európai bal- és jobboldali bevándorláspárti politikusok között. 

Forrás: M1 vasárnap reggel, MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre