Ilyen barátok mellett kinek kell ellenség?

Jóbarátjának nevezte Orbán Viktor kormányfőt csütörtökön Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke – annak ellenére, hogy korábban ő maga akarta elérni azt, hogy a Fideszt kizárják az Európai Néppártból.

„Teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit. Nagyon meglepődtem, amikor láttam ezeket a gyűlölettel teli plakátokat Magyarországon, de nem adom fel, én nem vagyok olyan, pont az ellenkezője akarok lenni” – mondta Juncker egy brüsszeli rendezvényen elhangzott kérdésre válaszolva. A válaszadás során jóbarátjának nevezte Orbán Viktort.

Korábban Juncker volt az, aki az Európai Néppárt egyik ülésén felvetette a Fidesz kizárásának javaslatát, téve mindezt éppen akkor, amikor a magyar miniszterelnök nem tudott részt venni az ülésen. A javaslatot végül leszavazták, ami arra mutat, hogy Juncker és körének véleménye olyannyira kisebbségben van a néppártban, hogy még az alkalmas időzítés révén sem tudták meggyőzni párttársaikat. 

Az Európai Bizottság elnöke ezt követően hozta nyilvánosságra azt, hogy véleménye szerint a Fidesz ki kellene zárni a Néppártból, amivel a párttársak helyett immáron a közvéleményt próbálja meg befolyásolni. 

(Forrás: MTI, Fotó: Wikimedia Commons/Kremlin.ru)