Magyarország és Izrael még mindig barátok

Annak ellenére, hogy a V4–Izrael kormányközi találkozó elmaradt Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter kijelentései miatt, Magyarország és Izrael még mindig szoros szövetségesek.

Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta kedden Jeruzsálemben, különös tekintettel a biztonsági és gazdasági együttműködés tekintetében. Szükség is volt rá, mert

Jiszráel Kac igencsak felborzolta a kedélyeket, amikor kijelentette: “a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust.”

Bár Kac a néhai izraeli miniszterelnököt Jichák Samír-t idézte, a diplomáciai botrány elkerülhetetlenné vált. Ennek fényében a V4-ek és Izrael együttműködésének megmentése érdekében talán szerencsésebb, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter nem mondta le a tervezett útját. Szijjártó találkozott Avi Dichterrel, a Kneszet külügyi és védelmi bizottságának elnökével és Yuval Rotemmel, az izraeli külügyminisztérium főigazgatójával.

Magyarország álláspontja “egyértelmű, és ezt nem is rejtjük véka alá”: Izraellel szemben sokszor kifejezetten tisztességtelen és elfogult álláspontot fogalmaznak meg a nemzetközi szervezetek, de Magyarország mindig fellép ez ellen, a tisztességes és kiegyensúlyozott megközelítés érdekében – közölte a miniszter.

Szijjártó azt hangsúlyozta, hogy a biztonsági kérdések vonatkozásában fontos, hogy

Magyarország Izraellel közösen harcolt az ENSZ globális migrációs csomagja ellen.

Izrael is határozottan kiáll az illegális migrációs folyamatok megállítása mellett, és az Európába délről érkező migrációs folyamatok megállítása is sokszor Izrael határainál történik.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre