Tóth Bertalan áll a szocialisták EP-listája élén

Tóth Bertalan, az MSZP-elnöke, frakcióvezető vezeti a szocialisták európai parlamenti (EP) listáját. Az MSZP február 16-i budapesti kongresszusa 72 százalékos többséggel fogadta el a listát. A Fidesz felszólította Timmermanst, hogy tegye világossá: lehetséges-e szocialista együttműködés a zsidózó Jobbikkal? Összefoglaló.

Ujhelyi csak a második lett

Tóth után a lista következő helyein sorrendben Ujhelyi István, majd Szanyi Tibor EP-képviselő áll, őket követi Tüttő Kata, az országos elnökség tagja, Kálló Dániel, a Független Diákparlament képviselője, majd Harangozó Gábor elnökségi tag.

A következő a listán a Gurmai Zita, az elnökség tagja, a nőtagozat vezetője, Mester Barnabás, a párt uniós szakértője. A kilencedik és a tizedik helyen két volt uniós biztos: Andor László és Kovács László szerepel.

Tóth szerint a Fidesz csak lopni akar Európából

Az MSZP elnöke szerint az egyik legfontosabb lesz a most májusi európai parlamenti választás, mivel „Orbán Viktor és populista szélsőjobboldali barátai saját nemzeteik után az európai közösséget is szét akarják szakítani”.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke beszédet mond az MSZP kongresszusán, ahol a párt európai parlamenti (EP-) listájáról és választási programjáról döntenek a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. február 16-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

Tóth Bertalan közölte, a Fidesznek azért jó a nemzetállamok Európája, mert így kevesebb szabályt kell betartania, az MSZP ezzel szemben Európa egységéért, a jólétért és a biztonságért fog küzdeni. „Nekik csak a haszon kell, a rengeteg pénz Európából, amit ellophatnak” – jelentette ki.

Hangsúlyozta, mindent meg kell tenni azért, hogy a májusi EP- és az őszi önkormányzati választáson közösen lépjenek fel a hatalommal szemben. Elmondta, az együttműködés során a baloldali értékeket nem kell feladni, azokat karakteresebben kell képviselni.

Karácsony senkiházinak nevezi Orbánt

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke úgy fogalmazott, az EU válságban van, de ahogy eddig, úgy most is ki tud jönni ebből a gödörből a további egységesülés útján haladva. Az EP-választás egyik nagy tétje, hogy az Európai Unió vagy szociális lesz, vagy nem lesz – fogalmazott, hozzátéve, a szociális feszültségek feloldása nélkül az „Orbán Viktorhoz hasonló senkiházik tönkre fogják tenni ezt a közösséget”.

A Párbeszéd társelnöke kitért arra is, egy olyan progresszív politika alapjait akarják letenni, amely minden gondolatát megosztja az emberekkel. „A hatalom embereit csak az emberek hatalmával tudjuk leváltani” – fogalmazott.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke beszédet mond az MSZP kongresszusán, ahol a párt európai parlamenti (EP-) listájáról és választási programjáról döntenek a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. február 16-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

A Párbeszéd politikusa kitért arra is, a legaljasabb támadásokra is felkészült. Elmondta, ezek a támadások abból a félelemből erednek, hogy a hatalomnak nem marad esélye az ellenzék egysége esetén. „Egy mindenkiért, mindenki Budapestért!” – ismertette főpolgármester-jelölti jelszavát.

Jobbikkal vagy anélkül?

Az eseményre reagálva a Fidesz kommunikációs igazgatója szombati budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: Frans Timmermans Soros embere, aki bevándorlóországgá akarja változtatni Magyarországot, ebben pedig szövetségese az MSZP és az ellenzéki pártok. Hidvéghi Balázs azt mondta: Frans Timmermans, a bevándorláspártiak európai listavezetője rendszeresen egyeztet Soros Györggyel, ő az az uniós biztos, aki a legtöbbször tárgyalt a milliárdossal az elmúlt években.

Frans Timmermans, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje, az Európai Bizottság alelnöke beszédet mond az MSZP kongresszusán, ahol a párt európai parlamenti (EP-) listájáról és választási programjáról döntenek a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. február 16-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Fidesz felszólította Timmermanst, hogy tegye világossá: lehetséges-e a szocialistáknak együttműködés a zsidózó Jobbikkal? Ugyanis „egy olyan párt kongresszusán vesz részt, amelynek elnöke, Tóth Bertalan maga kezdeményezte az összefogást a zsidózó, antiszemita Jobbikkal” – mondta Hidvéghi.

(MTI)