Négy hónapja nem tudták pótolni az elrabolt pap hiányát

Sokszor számolunk be emberrablásról, papok elrablásáról, és valóban, a híradások közt nehezebben találni olyan írásokat, melyek a tragikus események hatásaival foglalkoznának. Négy hónapja rabolták el a Nigerben missziózó Luigi Macalli atyát, a közössége pedig még aktívan próbálna túlélni a hiánya ellenére is.

Niger Bomoanga nevű településén történt rajtaütés során rabolták el Luigi Macalli atyát, aki az Afrikai Missziós Társaság munkatársaként tevékenykedett a térségben. Az emberrablás során egy indiai papot, valamint két nővért is megtámadtak, de ők sikeresen el tudtak menekülni a nyolc fegyveres férfi elől. Macalli atya volt az egyike annak a hat Nigerben szolgáló missziós papnak, akik a történtek után kénytelenek voltak elhagyni körzetet. Közülük hárman Európából származtak, írja az International Christian Concern.

A papok elrablása, elüldözése óta, a hitéletük gyakorlásának és a szentségek vételének lehetősége nélkül a helyi közösségek szenvednek. Az Indipendent Catholic News beszámolója szerint

minden szociális és pasztorációs tevékenységet felfüggesztettek az országban, misét is csak a fővárosban engedélyezett tartani.

A közlekedés azonban már rég ellehetetlenült az országban, a lezárt utaknak és a Burkina Fasóból érkező iszlamista szélsőségesek támadásainak köszönhetően.

Még az alapvetően muszlim többségű nigeri parlament is belátta, hogy az egyházak elüldözése és hiánya, nagyon nagy mértékben rombolja az országot és a társadalmat.

Diara Banyoura parlamenti képviselő “siralmasnak” nevezte a helyzetet, a katolikus papok eltávozását pedig “katasztrófának” a társadalom szemszögéből nézve, mivel az emberek hihetetlen mértékben számítanak és támaszkodnak az atyák és az Egyház által indított projektekre. 

Niger népességének 99%-a muszlim, és bár a világ egyik legszegényebb országában a keresztények ellen történő erőszakos támadások relatíve ritkák, a keresztények továbbra is másodrendű állampolgárnak számítanak.

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: World Watch Monitor

Iratkozzon fel hírlevelünkre