Csökkent az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma Európában

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelentése szerint Európában mérsékelten csökkent az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívta a figyelmet arra a jelentésre, amelyet az EFSA  28 európai uniós tagállamban, és további 9 európai országban gyűjtött adatok alapján készít el.

A Nébih tájékoztatása szerint az állatról emberre átterjedő megbetegedések listáját továbbra is a kampilobakteriózis és a szalmonellózis vezeti, ezek a kórokozó Európában 2017-ben összesen 337 820 fő megbetegedéséhez vezettek 2016-hoz képest, amely csökkenést jelent, de elmarad az elmúlt öt év tendenciájától.

Az élelmiszer-eredetű járványok között is kiemelt helyet foglalnak el a zoonózisok, a szalmonella a leggyakrabban regisztrált, betegséget kiváltó tényező 9600 esettel – tájékoztatott a Nébih.

Az élelmiszerlánc felügyeletét ellátó hatóságok egyre több helyen ismerik fel Európában, hogy a megbetegedéseket nem csak az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásának szigorú ellenőrzésével előzhetik meg, hanem a fogyasztók tudatosságának és élelmiszerbiztonsági ismereteinek növelésével is – közölte a Nébih.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre