A gyermekvállalás a legszerethetőbb válasz a kihívásokra

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelőjében újra a közbeszéd középpontjába helyezte a gyermekvállalás kérdését. Ennek megfelelően az egész ország a 7 pontos családvédelmi akciótervről beszél. Ilyenkor előfordul – mint a focicsapatok szurkolói esetében -, hogy mindenki a téma szakértőjévé válik. Hirtelen az összes honpolgár a demográfia feketeöves mestere lesz, és jobban tudja a másiknál a makacs tényeket is. Ezért készített a Mandiner a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökével, Kardosné Gyurkó Katalinnal interjút – elkerülendő a félreértéseket. Szemlére fel!

 

„Harminc éve azért küzdünk, hogy a családok a mindenkori kormány társadalompolitikájának centrumába kerüljenek – most ez történik.”

 

Az interjú legfontosabb részeit emeltük ki:

  • Az akcióterv hét pontja külön-külön és együttesen is a házasság, a gyermekvállalás és a gyermeknevelés támogatását jelenti. Mivel minden korosztályt és a gyermekneveléshez köthető élethelyzetet érint, egyfajta családi életpályamodellé áll össze.
  • Az anyagi korlátok a házasság, a családalapítás előtt ezeknek, és a korábban bevezetett intézkedéseknek köszönhetően megszűntek, hiszen a fiatalok számára megnyílt a lehetőség az önálló élet megteremtéséhez.
  • Nem a demográfiai helyzet javítása miatt vállalnak gyermeket a családok, de az ennek érdekében tett intézkedések segíthetik őket a döntés meghozatalában, előbbre hozásában, vagy további gyermekek vállalásában. Tulajdonképpen abban, hogy többen és többször mondjanak igent az életre.

„A gyermekvállalás a legjobb és legszerethetőbb válasz mind Magyarország, mind pedig kontinensünk népesedési és munkaerőpiaci kihívásaira.”

  • Ennek a gyermekeket, a gyermekek megszületését, a családokat támogató programnak csak nyertese lehet a magyar társadalom, s így az európai is.
  • Az állam például támogatja könyvek, irodalmi alkotások megjelentetését is, akkor ez azt jelenti, hogy azt szeretné, hogy mindenki író vagy költő legyen? Komolyan azt gondoljuk, hogy ez diszkriminálja a festőket, szobrászokat, pékeket, autószerelőket?
  • A Nagycsaládosok Országos Egyesülete a kezdetektől azt mondja, hogy a házasság és a gyermekvállalás nagyon felelős döntés, ezért senkit sem lehet sürgetni. Ez az akcióterv is így tesz: lehetőséget kínál fel.

 

A családtámogatási rendszer Orbán Viktor évértékelőn elmondott beszéde alapján az alábbi újabb hét ponttal bővül:

  1. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden negyven alatti nő, aki első házasságában szül gyereket, tízmillió forintos kedvezményes hitelben részesülhet.
  2. A két-és többgyermekes családok a CSOK-ot ezentúl használt lakásokra is felhasználhatják.
  3. A második és minden további gyermek születése esetén átvállal a családok jelzáloghiteléből.
  4. Azok a nők, akik négy vagy több gyereket vállaltak, életük végéig mentesülnek a SZJA fizetése alól.
  5. Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját.
  6. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást – 2022-re minden gyereknek lesz lehetősége bölcsődébe járni.
  7. Bevezetik a nagyszülői GYED-et.

(Forrás: Mandiner, Fotó: Vadócz Dávid)

Iratkozzon fel hírlevelünkre