Két növekvő ipari adat a KSH friss jelentésében

Tavaly az építőipari termelés 22,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest, míg a múlt év decemberében az építőipari termelés volumene 17,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a novemberi 27,5 százalékos növekedés után – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

KSH: 22,3 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye 2018-ban

Tavaly egész évben az épületek építése 16,0 százalékkal, az egyéb építményeké 31,4 százalékkal emelkedett.

Tavaly decemberben ugyancsak mindkét építményfőcsoport termelésének volumene bővült: az épületeké 14,8 százalékkal, az egyéb építményeké 21,9 százalékkal. Az épületeknél az ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is az út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést – közölte a KSH.

KSH adatok

Az előző havihoz mérten tavaly decemberben 2,4 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított építőipari termelés.

***

KSH: 3,6 százalékkal nőtt az ipari termelés 2018-ban

Tavaly decemberben az ipari termelés 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 5,7 százalékkal nőtt, a tavalyi év egészében az ipari kibocsátás 3,6 százalékkal volt nagyobb az előző évinél – erősítette meg szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Decemberben az ipar belföldi értékesítése 7,2 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 10,6 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos hónapjában.

Az ipari export volumene 4,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 35 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 10,2, a feldolgozóipari export 17 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé pedig 12,9 százalékkal nőtt.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre