Már csak tíz keresztény család él az iraki Diyala tartományban

Az elmúlt két évtized háborús körülményei miatt drámaian lecsökkent a keresztények száma Irakban. Az ország keleti részén fekvő Diyala tartományban már csak tíz keresztény család és egy káld pap maradt helyben.

A hivatalos adatok szerint az elmúlt években egymillió őslakos iraki keresztény kényszerült elhagyni otthonát. Ezt nemrégiben jelentette be Louis Sako káld pátriárka, aki hatodik éve tölti be a Káld Katolikus Egyház vezetőjének tisztségét.

Diyala tartomány emberi jogi hivatala szerint mindössze tíz keresztény család és egy káld pap maradt Baqubah városban. A tartomány többi településéről teljesen eltűnt a keresztény lakosság – adta hírül a linga.org.

Louis Sako káld pátriárka nemrégiben Diyala tartomány székhelyére, Baqubah városába látogatott, hogy személyesen informálódjon a helyi keresztények helyzetéről.

A káld egyház vezetője ígéretet tett a tizenöt évvel ezelőtt bezáratott Evangéliumi Jó Anya templom megnyitására és egy állandó pap kinevezésére, aki rendszeresen misét is tart majd a templomban – közölte a rudaw.net.

Az 1950-ben épített templom jelenleg borzasztó állapotban van. Jó hír, hogy az önkormányzat vezetősége is sietve hozzájárult a templom helyrehozatalához, hogy mihamarabb megnyílhasson a hívők előtt.

Örömmel jelenthetjük be, hogy a biztonság helyreállítása után az önkormányzat és az egyház közös erővel használhatóvá tette Baqubah legnagyobb templomát. Reméljük, minél több keresztény dönt a hazatérés mellett – nyilatkozta a város rendőrkapitánya az alsumaria.tv-nek.

Saleh Mahdi, a tartomány emberi jogokért felelős osztály vezetője a Baghdad Today-nek nyilatkozva kifejtette, hogy a város egy külön programot hozott létre, amiben támogatják a keresztény családok hazatérését. Reményei szerint a több ezer elmenekült keresztény nagy része újra hazatér a városba. 

A város egyházi és világi vezetőinek jelenlétében másfél évtized után a keresztény hívők megtarthatták az első misét. A jeles eseményen sok muszlim is betért a templomba.

Baqubah város fiatal önkénteseinek köszönhetően ismét megnyitotta kapuit a Jó Anya temploma. Mi nagyon örülünk ennek és reméljük, hogy mihamarabb visszatérnek a keresztény testvéreink – monda egy muszlim hogy az Al-Sumaria TV-nek.

Korábban a tartomány székhelyén több száz káld és asszír keresztény család élt. A Baqubah-i keresztények 2006-ban menekültek el a városból, miután a térségben megerősödtek az iszlamista csoportok és egyre több terrortámadást hajtottak végre a keresztény intézmények ellen. Az utolsó család 2008-ban hagyta el szülővárosát és csak pár évvel később tudott visszatérni az a tíz család, akik most a város keresztény közösségét alkotják – írta a baghdadtoday.news.

Az iszlám megjelenése előtt a település virágzó keresztény asszír város volt. Baqubah  neve szír-arámi eredetű; Beit Yaqubah, vagyis Jákob házát jelenti.

2003 után drámaian megromlott az ősi keresztény közösségek helyzete Irakban. Az iszlamista csoportok általi üldöztetés, a belpolitikai konfliktusok, a síita-szunnita, illetve az arab-kurd viszályok az iraki társadalom szétbomlásához vezettek.

A védtelen, külföldi támogatást nem élvező keresztényeket mindegyik vallási és etnikai közösség szélsőséges irányzata részéről érte atrocitás. Sok keresztény az országban még meglévő nyugati nagykövetségekhez fordult vízumért, hogy családjával együtt emigrálhassak. Mások a környező országokban leltek menedéket, majd onnan utaztak tovább Európába és az amerikai kontinensre. 

Kassab Adonis

képek: Al-SumariaTV, Linga.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre