Ha mennek az amerikaiak, a csehek is kivonulnak Afganisztánból

Csehország is kivonja katonáit Afganisztánból, amennyiben az amerikai hadsereg erői távoznak az országból – jelentette ki Lubomít Metnar cseh védelmi miniszter a Právo című baloldali lapban megjelent interjújában.

Az amerikai katonák kivonását Afganisztánból Donald Trump amerikai elnök vetette fel a napokban. Metnar azt mondta, ha az Egyesült Államok kivonja vagy csökkenti katonái számát Afganisztánban, Prága is követni fogja.    

 Lubomír Metnar ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikaiak még nem döntöttek, s jelenleg csak mérlegelik az Afganisztánból való távozás lehetőségét. Úgy vélte, bárhogy is alakulnak a dolgok, hosszú és bonyolult folyamatra kell számítani.    

Afganisztánban 2018 végén mintegy 350 cseh katona teljesített szolgálatot. A tavalyi év folyamán öt cseh katona vesztette életét az ázsiai országban, s többen megsebesültek. Ezekkel az áldozatokkal együtt a cseh hadsereg 1989 utáni külföldi missziói során már 29 katonáját veszítette el.    

A tragikus afganisztáni események kapcsán Csehországban újra fellángolt a politikai és a társadalmi vita arról, hogy szükséges-e a cseh katonák részvételére a külföldi missziókban.  A kormányzat és a politikai pártok többsége álláspontja szerint a külföldi katonai missziókban továbbra is szükség van a csehek részvételére, ezt a parlamenti pártok közül csak Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja, valamint a Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom ellenzi.

A prágai sajtóban megjelent információk szerint a cseh lakosság jelentős része azonban megkérdőjelezi a katonák külföldi bevetésének szükségességét.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre