Kormányinfó – február 8.

Sajtótájékoztatót tartott pénteken Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő Mit, miért tesz a kormány? címmel. Cikkünk helyszíni tudósítónk közvetítésével percről percre frissült.

A pénteki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos, kormányüléssel kapcsolatos beszámolót megelőzően beszélt a V4-ek csütörtöki prágai találkozójáról, ahol a jelenlévők – köztük Angela Merkel német kancellár – arról döntöttek, hogy támogatják Marokkót a bevándorlás megakadályozása érdekében.

Mint elmondta, a találkozón szóba kerültek az Európa előtt álló problémák is, amelyek megoldásában,az Európai Parlament és a bizottság már nem tud közreműködni, „eddig is inkább szaporította ezeket”. Rámutatott: nemcsak az EP és az EB újul meg, hanem az Európai Tanácsnak is új elnöke lesz.

A következő időszak az Európai Parlament tekintetében a hétéves uniós költségvetés elfogadása jegyében telik, csütörtökön – számolt be Gulyás Gergely – erről is egyeztetés történt a német kancellárral. A Brexit miatt várhatóan mintegy 10 százalékkal csökken majd az európai uniós támogatások korábbi mértéke, így megoldás lehet, hogy a tagországok emelik az EU felé történő befizetéseiket – ebben az esetben várhatóan nem változna a britek kilépése miatt az eddigi támogatások mértéke.

„Készen állunk, hogy növeljük a befizetéseket. Ez is lehetőség, az elosztható torta nem lesz kisebb” – szögezte le Gulyás Gergely. A miniszter hangsúlyozta, hogy a V4-ekben egyetértés van a tekintetben, hogy elfogadhatatlanok a brit kilépésből eredő negatív következmények. Épp ezért elfogadhatatlan a jelenlegi költségvetés is – tette hozzá.

Tovább ösztönöznék a gyermekvállalást

A kormány legfontosabb családvédelmi döntéseiről– hívta fel a figyelmet a miniszter – majd a vasárnapi miniszterelnöki évértékelőben hallhatunk. Bár a születésszám emelkedett, az arányok még messze vannak a természetes születésszámtól. Ez is indokolja a további családvédelmi döntések meghozatalát annak érdekében, hogy az újabb intézkedések tovább javítsák a gyermekvállalási kedvet és a demográfiai helyzetet– mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: valójában az, ami most történik, és amiről Orbán Viktor részletesen beszámol vasárnap családügyi kérdésekben, annak alapja, hogy Magyarország 2010 óta olyan gazdaságilag erősödik.

A miniszter a családtámogatási csomagról annyit – kérdésre válaszolva, előzetesen – elmondott, hogy a készülő rendelkezések érintik a 2019-es költségvetést, amelyek a látható többletbevételeknek köszönhetően finanszírozhatóak.


A Kormányinfó itt visszanézhető.


Újságírói kérdésre, miszerint a Magyar Tudományos Akadémiának (MTA) ugyanaz lesz-e a sorsa, mint a CEU-nak, a miniszter azt felelte: a kormány a hatékony kutatásfejlesztés szempontjából közelítette meg ezt a témát. Úgy fogalmazott, az MTA-t „nem akarjuk átalakítani”.

A kamupártok vezetői saját vagyonukkal felelnek

A „kamupártok” kampánytámogatásával kapcsolatban elmondta, amennyiben az összeg nem hajtható be, akkor van arra lehetőség, hogy az adott pártok személyes vagyonával szemben érvényesítse az adósságbehajtást az illetékes hatóság. Ebben az esetben az összes vezető tisztségviselő a személyes vagyonával felel – szögezte le, hozzátéve: a kormány továbbra is partner abban, hogy a jelenlegi szabályozásnál bárki javaslatára jobb jöjjön létre. 

A bedőlt lakáshitelek következtében történt kilakoltatásokkal kapcsolatban közölte: az érintett gyermekes családoknak a kormány az önkormányzatokkal együtt segítséget nyújt.

Emlékeztetett: az a „brutális felelőtlenség”, amellyel a szocialista kormány lehetővé tette a devizahitelezést, és az államcsőd után úgy adta át a kormányzást, hogy több, mint egymillió család euróban és svájci frankban adósodott el, minősíthetetlen. 

Gulyás: A Liget Projekt marad

Arra a kérdésre, hogy vajon Karácsony Gergely esetleges főpolgármesteri megválasztása esetén leállíthatja-e a Liget Projektet, a miniszter határozott nemmel válaszolt. A projekttel kapcsolatban a cél, hogy 2023-ra legkésőbb befejeződjön – mondta.

A kormány célja, hogy még az EP-választás előtt elfogadásra kerüljön a költségvetés. A miniszter konzervatív gazdasági növekedéssel számít az idei évben, amely szerinte 4 százalék körül reális.

Gyurcsány Ferenc lázadásra buzdít, amelyet ő akkor tart eredményesnek, ha tömeges és tartós – idézte az egyik kérdező a DK elnökét. Gulyás Gergely az idézetre csak egy rövid mondattal válaszolt: Gyurcsány Ferencet nem kell komolyan venni.

A székesfehérvári egykori koronázási bazilika felújításáról a miniszter elmondta: az Ország Bölcsője kiemelt székesfehérvári alprogram, amely a nemzeti emlékfejlesztésre irányul. A program több mint 80 programeleme több megvalósítási szakaszra van bontva. A Miniszterelnökség már szerződést is kötött, ezek nagyrészt a tervezésre vonatkozó szerződések. Reméljük, hogy megvalósulnak – tette hozzá Gulyás Gergely.

A miniszter kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a Hungexpo úthálozatát is érintő fejlesztések 2019-2020-ban elköltendő forrásból valósulnak meg, amelynek értéke 55 milliárd forint. Ebből következően a jövő őszi Eucharisztikus Kongresszusra a fejlesztések minden bizonnyal megvalósulnak. Hozzátette, hogy Budapestnek is fontos, hogy legyen egy olyan „vásár városa”, amely jelentős turisztikai vonzerőt fejthet ki egyéb események esetében is.

Leáldozhat a telejósdáknak

A Vasárnap.hu kérdésére, miszerint a telejósda-adásokból levonható tapasztalatok szerint a műsorszámok sérthetik a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt, illetve hogy a KDNP a fogyasztóvédelmi hatósághoz fordult ezügyben, Gulyás Gergely azt felelte: „Ha a hatóság arra jut, hogy nem jogszabálysértés van, hanem valamilyen szintű helytelen állapotot azért nem tud szankcionálni, mert nem megfelelő a jogi környezet, akkor természetesen a kormány nyitott arra, hogy változtasson.”

„Timmermans a személyre szabott jogalkotás előnyét élvezi”

Személyre szabott jogalkotás eredményének nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke „úgy játssza el az európai uniós főtisztviselő szerepét”, hogy a bevándorláspárti szocialista lista vezetője. Gulyás Gergely rámutatott: ezt az Európai Bizottság szabályzatának egy évvel ezelőtti módosítása tette lehetővé.

Hozzátette: Timmermans mintegy 44 millió forintnak megfelelő javadalmazás mellett tudja a bevándorláspárti listát népszerűsíteni. Ez eddig megengedhetetlen volt az Európai Unióban – tette hozzá.

Mindezt kettős mércének nevezte, mert, ahogy elmondta, ha valaki a magyar európai parlamenti delegáció titkárságát vezeti és a Fidesz listájának 45. helyén szerepel, fel kell függesztenie munkáját, és nem kap fizetést. Timmermans ugyanakkor a „jogállamiságnak nevezett eljárásokban, amelyek valójában boszorkányüldözések”, aktív szerepet vállal – mondta. Hozzátette: a bizottsági alelnök ugyan állítása szerint a szocialisták kongresszusára érkezik Budapestre, valójában egy „házasságkötésre” a „magyar posztkommunista baloldal és az antiszemiták közötti” összefogást kívánja hitelesíteni.

Gulyás Gergely kérdésre a választók lenézését és egy hitelességi problémát is látott e mögött. Úgy fogalmazott, a magyar baloldal a saját posztkommunista gyökerei miatt egy antifasiszta harcban látta saját identitását, ugyanakkor egy általuk szélsőjobboldalinak minősített párttal kívánnak „frigyre lépni”.

„Mivel Soros György legközelebbi szövetségeséről van szó”, Gulyás Gergely érdekesnek nevezte, hogy a politikus úgy gondolja, erre felhatalmazást kapott. Szövetségesének semmiképpen sem a választók tekinthetőek – mondta –, hiszen pártja Hollandiában 8 százalékos támogatottságot élvez.

A baloldali főpolgármester-jelöltségre aspiráló Karácsony Gergelytől hallható kijelentéssel kapcsolatban, miszerint a zsidók listázása nem tekinthető nácizmusnak, azt mondta: 2013-ban még ilyen mondatok miatt a szocialistáktól a Fideszig széles körben tüntettek.

„A NATO-ban a legnagyobb szövetségesünk”

A miniszter az amerikai külügyminiszter jövő heti látogatásával összefüggésben azt is mondta: az Egyesült Államok fontos szövetségese Magyarországnak, „a NATO-ban a legnagyobb szövetségesünk”, Oroszországgal hasonló szövetségesi viszony nincs, de észszerű gazdasági partnerség egész Európának és így Magyarországnak is érdeke.

Megjegyezte, a német álláspont szinte szóról szóra ugyanez. Az energetikai együttműködéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: a kormány örömmel diverzifikálja a forrásokat, de az árnak versenyképesnek kell lennie. Gulyás Gergely kérdésre elmondta, nem tartja meglepőnek, ha a külügyminiszter olyan szervezetek képviselőivel is találkozik, amelyeket az Egyesült Államokból is támogatnak. Sajtóhírek szerint Mike Pompeo Magyarországon a Társaság a Szabadságjogokért, valamint a Helsinki Bizottság vezetőivel is találkozik.

(vasarnap.hu, MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre