Az állatövi fényt lehetett megcsodálni a Felvidéken

Az általában rendkívül halvány fényjelenséget februárban és márciusban, napnyugta után lehet szemügyre venni. Február hetedikén a Felvidéken kapták lencsevégre. A csodálatos "égfestés" okaira kerestük a választ.

Az állatövi fényjelenséget lehetett megcsodálni a felvidéki Ajnácskő vára közelében 2019. február 7-én, amelyet a Naprendszer egészét kitöltő interplanetáris anyag részét képező apró, 0,001-0,1 mm átmérőjű porszemcséken visszaverődő napfény okoz. Mivel a porszemcsék igen ritkásan helyezkednek el (a Föld közelében átlagosan 10 részecske/km³), ezért a jelenség általában rendkívül halvány.

Kedvező körülmények esetén a sötét égbolton, az ekliptika és a horizont metszéspontja felett piramisszerű, az ekliptikához képest szimmetrikus, halvány foltként figyelhető meg. Fényessége a Nap iránya felé erősödik, ellenkező irányban gyengül; a Naptól 90° távolságra már csak keskeny, igen halvány fényhíd formájában jelentkezik, de a Nap ellenpontja közelében ellenfényként ismét erősebben jelentkezik. A fényhíd és az ellenfény annyira halvány, hogy csak kivételesen jó látási viszonyok esetén észrevehető.

Az állatövi fényt a mérsékelt övi területekről februárban és márciusban napnyugta után, illetve szeptemberben és októberben napkelte előtt lehet látni.

(Forrás: Wikipédia; Fotó: MTI/Komka Péter)