60 embert végzett ki a Boko Haram Nigériában

Január 28-án érte Rannt a támadás, melynek részeként a város vezetőit és a közösségek elöljáróit felsorakoztatták, majd hideg vérrel meggyilkolták. A várost őrző katonák már a támadás megindulása előtt elfutottak.

Az észak-kelet nigériai Rannt az elmúlt két hétben már másodjára támadta meg a Boko Haram. A 14-én történt első támadásban elérték, hogy a városban állomásozó katonák elmeneküljenek. A nigériai csapatok később – kameruni erősítéssel kiegészülve – visszatértek, de a mostani, 28-án történt támadást megelőzően megint megfutamodtak.

Az invázió során a terroristák felsorakoztatták a közösségek öregjeit, bölcseit és elöljáróit majd kivégezték őket.

A Reuters jelentése szerint csupán egyetlen embert hagytak életben, hogy tanúságot tegyen a látottakról. A Boko Haram a település nagy részét felégette. Nagyjából 30-40 ezer lakost kényszerítettek ezzel menekülésre. A nagy részük Kamerunba ment.

Két éve nem volt már ilyen véres akciója a Boko Haramnak. Ez újabb ékes bizonyítéka a Buhari-kormány hamis propagandájának, amely állandóan azt hirdeti: már legyőzték a Boko Haramot. 

Ahogy a terrorszövetkezet egyre nagyobb terület felett nyeri el az irányítást és egyre több helyen futamítja meg a nigériai hadsereg erőit, a kormánynak fokozott készültségben és nagyobb odafigyeléssel kéne felkészülnie az elkövetkező támadásokra. A február 16-án esedékes elnöki választásokig, az új elnök beiktatásáig, az új kormány megalakulásáig már kérdéses, történhet-e érdemben fellépés a fékevesztett vérengzések ellen. Sokan nem értik, Muhammadu Buhari elnök miért hagy – látszólag teljesen – figyelmen kívül egy közvéleményt ennyire erősen befolyásoló tényezőt, mint az elharapózó terrorizmus. A választások közeledtével a szélsőséges irányvonalak követői, már szinte hagyományszerűen egymásnak esnek Nigéria utcáin, ahogy azt az elmúlt évtizedek tapasztalata mutatja. A rendőrségnek és a hadseregnek a terrorfenyegetettségen túl, még ezeket a belső feszültségeket is kezelnie kéne.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás: ICC
Kép forrása: Time

Iratkozzon fel hírlevelünkre