Nigériában idén is folytatódik a fuláni erőszak

Újabb áldozatokat számlál a fulánik agressziója, akiket jelenleg a leghalálosabb afrikai terrorcsoportként tartanak számon. Bár az eredendően nomád nép régebben békés(ebb) körülmények között élt, a szélsőséges iszlám nézetek térhódítása következtében megállíthatatlanul üldözik a keresztényeket.

Január 19-én újabb támadás történt Plateau államban, Nigériában. Fuláni militánsok ütöttek rajta két keresztényen, egy Bell beli barátjuktól hazafelé tartó útjuk során. Alayos Vincentet és Dung Vwost este 7 óra tájban lőtték meg. Vincentet kritikus állapotban vitték kórházba, Vwos még a helyszínen szörnyethalt. 

A fulánik keresztények ellen tanúsított ellenérzésén kívül egyelőre nem találtak más indokot a támadásra. A helyi közösségek természetesen egyetértenek abban, hogy az ilyen jellegű támadásoknak valamilyen módon véget kell vetni. A nigériai kormány 2018-ban bemutatott struccpolitikája több ezer ember, több ezer keresztény életébe került. A kormány reakciói az eseményekre többnyire felszínes és hasztalan próbálkozások voltak az állampolgárok megvédésére. Közösségeket perzselnek fel, rengetegen halnak meg a fulánik keze által és még többen kényszerülnek elhagyni otthonaikat, aminek következtében a szélsőséges csoport kisajátítja a területeket.

A nigériai Krisztus Egyházának elnöke, Dacholom Datiri tiszteletes egy részletes jelentést juttatott el Muhammadu Buhari elnök számára még 2018-ban, mely jelentésben az országban terrorista cselekmények következményeképp elhunyt keresztényeket listázza.

Plateau államban 646 keresztényt öltek meg, 30 templomot és 4436 keresztény otthont romboltak le. Mindezek mellett 38 000 keresztény él menekült táborokban, összesen tíz helyszínen.

A hatalmas mértékű pusztítás ellenére még senkit sem sikerült a hatóságoknak felelősségre vonni. A nigériai polgárok némi változást remélnek a politikai hozzáállásban a februári választások után.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: ICC

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre