Genocídiummal vádolhatják meg az elszigetelt törzshöz engedély nélkül utazó misszionáriust

A brazil hatóságok népirtás vádjával idézhetik be a keresztény misszionáriust, amiért az mindenfajta engedély nélkül lépett kapcsolatba egy teljesen elszigetelt törzzsel.

A maine-i Greene Baptista Egyházhoz tartozó Steve Campbell esetét a brazil kormány Bennszülöttügyi Minisztériumának munkatársai vizsgálják, miután a misszionárius a déli Amazon-dzsungelbe mélyen behatolva, evangelizációs szándékkal léphetett kapcsolatba egy ősi néppel.

Campbell a múlt hónapban lépett be a Hi-Merimã törzs által felügyelt és őrzött területre, az egyik szomszédos törzs körében végzett missziós munkája közben.

A Hi-Merimã azon pár tucat izolált közösség egyike Brazíliában, melynek eddig szinte semmilyen összeköttetése nem volt a külvilággal, így az immunrendszerük szinte egyáltalán nem, vagy csak kevéssé ellenálló a mi szervezetünk által hordozott, potenciális fertőzésekkel szemben.

Annak következményeképpen, hogy az ősi törzset ily módon halálos veszélynek tette ki, Campbellt vád alá helyezték – számolt be az esetről a Christian Post.

A jelentések szerint tévedésből léphetett a kérdéses területre, miközben Campbell a szomszédos Jamamadi indián törzset tanította a saját GPS-ének használatára. 

“Még ha közvetlen találkozó nem is történt (a Merimãkkal), a fertőzések továbbadásának a lehetősége így is magas”- nyilatkozta a bennszülött-ügyekkel foglalkozó Funai szervezet szóvivője.

“Amennyiben a nyomozás során bebizonyosodik, hogy szándékos kapcsolatfelvétel indítéka húzódik az elszigetelt Hi-Merimã törzs megközelítésének ügye mögött, amire a szomszédos népekkel való kapcsolatot használták fel, Campbellt genocídium vádjával ítélhetik el, amiért szándékosan veszélyeztette a Merimã-k egészségét és életét”- mondta Bruno Pereira, a Funai koordinátora.

A Greene Baptista Egyház honlapja szerint, Campbell a feleségével és két gyermekével együtt missziós munkát végeznek a Jamamadi indiánok körében. A munkájuk részeként egészségügyi, gépi és számtalan egyéb módon nyújtanak segítséget az őslakosoknak. 

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: AFP

Iratkozzon fel hírlevelünkre