Puskás Balázs: Ez volna a botrány?

Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg önkormányzati lakása bérleti díjának relatív alacsony összegét kritizálta az Index. A cikk szerzője figyelmen kívül hagyta, hogy kinek is esett neki írói pennájával. A főherceg számos módon segíti hazáját, ahonnan menekülnie kellett. A szégyen tehát nem a pici ár alatti bérleti díj, hanem, hogy egyáltalán ennek firtatása valakinek eszébe jut. Puskás Balázs írását közöljük.

Hétfőn számos internetes hírportál beszámolt arról a – szerintük valószínűleg botrányos – hírről, hogy Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg önkormányzati lakást bérel a budai Várnegyedben havi 71 000 forintos bérleti díjért. Ami ugyebár mélyen a piaci ár alatt van. A cikkek kiemelték, hogy a főherceg együtt vadászott Lázár Jánossal és, hogy egy osztrák-liechtensteini iparmágnás ingatlancége igazgatótanácsának a tagja. Következésképpen dúsgazdag. A cikkek azt sejtetik, hogy Habsburg Mihály egyfajta arisztokrata NER lovagként kapott (majdnem) ingyen lakást a Várban. Egy Habsburg ingyen a Várban. Micsoda rettenet! 

Nem tudom, hogy a cikkek íróinak van-e egyéb információja Habsburg Mihályról, az életéről, a tevékenységeiről, a családjáról. Nagy valószínűség szerint nincs, az Index cikkírója bizonyosan teljesen ismeretlen a témában, hiszen állítása ellenére még egy olyan fényképet sem sikerült találnia, amin a főherceg oldalán látható hölgy valóban a felesége.

Habsburg Mihálynak gyerekként kellett elmenekülnie Magyarországról a szüleivel és a testvéreivel. Nincstelenként kezdték újra az életüket, és – ellentétben a cikkek által állítottakkal – soha nem váltak dúsgazdaggá. Mindent elvettek tőlük, amijük volt, és amijük most van, azért nagyon keményen megdolgoztak. És soha senki nem kárpótolta őket, nem kaptak vissza egyetlen kastélyt vagy kúriát sem. 

Habsburg Mihály ráadásul abból, amije lett, nem keveset adakozott. Hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatására, iskolák felújítására, számtalan kulturális projektre juttatott adományokat, megalapította a magyarországi Mária Rádiót, támogatja a Máltai Szeretetszolgálatot és a Mindszenty Alapítványt. De nemcsak a pénzével, hanem amikor kellett, a két kezével is segített. A 2015-ös menekülthullám idején ő ott volt a Keletiben és saját kezűleg segítette a valóban rászoruló családokat a Máltai Szeretetszolgálat önkénteseként. 

Nem túl elegáns egy politikai adok-kapokba belehúzni őt. Egy olyan emberrel élcelődnek, aki azt az országot, amelyikben földönfutóvá tették, egész életében szolgálta, mindenfajta ellenszolgáltatás nélkül. 

Hogy mindezek után 71 ezer forintot fizet egy lakásért a Várnegyedben? Ez a botrány? Nem inkább az a botrány, hogy mindent elvettek a családjától és elüldözték az országból, és mindezek után semmit nem kapott kárpótlásul a rendszerváltáskor?

Puskás Balázs

A szerző több egyházi szolgálatban működött, a Máltai Szeretetszolgálat iskolaalapítványának kuratóriumi tagja, vallási és szociális projektekben dolgozott együtt Habsburg-Lotharingiai Mihállyal, így alkalma volt megismerni személyiségét.

Kiemelt kép forrása: mezohir.info

Iratkozzon fel hírlevelünkre