#NapiPápa: A kisember is sokat tehet a kereszténységért

Bár a pápa ritkán használ számítógépet vagy okostelefont, így is tisztában van azzal, hogy milyen hatással vannak ezen eszközök a fiatalokra, és felszólásában gyakran hivatkozik ezekre. Így tett Panamában is, az Ifjúsági Világtalálkozó utolsó napján, beszédében ugyanis egyfajta "influencerként" hivatkozott azokra, akik a kereszténység tanításait másoknak átadják. A pápai vigíliát mintegy félmillió fiatal hallgatta meg. 

Ferenc pápa miséjében azt hangsúlyozta, hogy az emberiség megváltását egy fiatal názáreti lány “igenje” tette lehetővé, aki elfogadta az Isten által számára kijelölt sorsot. Ő nem akart hatással lenni a társadalomra, nem akart “influencer” lenni, azonban ennek ellenére is az a nő lett, aki a legnagyobb hatást gyakorolta a történelemre– fogalmazott a Szentatya.

Ehhez hasonló életút jutott Jézusnak is, aki a Római Birodalom egy félreeső részében született meg. Az isteni logika valamelyest szembemegy az emberivel: ennek mentén mindig azok gyakorolják a legnagyobb hatást a történelemre, akiktől a legkevésbé várnánk azt. 

Mária és Jézus példája a mai embert is inspirálni tudja. Nemcsak azok fogják ugyanis formálni a történelmet, akik a nyilvánosság előtt szerepelnek, hanem azok is, akiknek a munkássága kevésbé látható a közéletben, akik az egyház “influencereiként” tudnak működni. Ilyen hatással lesznek mindazok, akik magukba fogadják és őrzik a Szentírás tanításait és bíznak az isteni kegyességben.

Igaz ez minden olyan apára és anyára, akik átadják a keresztényi hitet gyermekeiknek és a körülöttük élőknek. Igaz ez azokra a fiatalokra, akik együttérzést mutatnak a rászorulók és elhagyottak iránt és anélkül,  hogy bármiféle ellenszolgáltatást várnának érte, önzetlenül segítik őket. És azokra a papokra is igaz, akik lelkileg – és sok esetben fizikailag is –ápolják azokat, akiknek éppen segítségre van szüksége. 

Sosem fogjuk tudni, hogy az egyház története pontosan mennyi munkát rejt maga mögött: hány tragédiát sikerült elkerülni, milyen mértékű erőszakot sikerült semlegesíteni, hány “törést” sikerült összeforrasztani és hány emberi életet sikerült megmenteni. Mindezt sok esetben a történelem “névtelen emberei” végezték, akik alázatos munkájukkal formálták a történelem alakulását. 

Forrás: Vatican News

Iratkozzon fel hírlevelünkre