Arturo Mari: Nem igaz, hogy gépek tartották életben II. János Pált

Izgalmas interjút adott az Aleteia című keresztény oldalnak Arturo Mari, aki évtizedeken át II. János Pál pápa személyi fotósaként dolgozott. A beszélgetést a 777 blog szúrta ki és fordította le magyarra. Ebben Mari többek között arról beszél, ő lehetett az első, aki beléphetett a vatikáni Sixtus-kápolnába a Karol Wojtyłat pápává választó konklávét követően. 

„A legszebb fotó az, amit 2005-ben, az utolsó Nagypéntekén készítettem, amint rózsafüzérrel a kezében ült magánkápolnájában. Egy olyan mozdulatát sikerült elkapnom, amit senki más nem látott: fejét a kereszthez támasztotta, megcsókolta Krisztust, majd a szívéhez szorította. Ez a fénykép bejárta a világot, és azt hiszem, mindent elmond az ő pápasáságának lényegéről” – nyilatkozta a fényképész. 

Arturo Mari határozottan cáfolta, hogy a szent pápa ekkor lélegeztetőgépen lett volna – mint mondta, ez csupán kitaláció. 

Az Ali Agca által elkövetett merénylet idején a pápa személyi fotósa a pápamobil mellett tartózkodott. Az interjúban erre az esetre visszaemlékezve úgy fogalmazott, „egyáltalán nem emlékszem, hogyan voltam képes akkor fényképezni. Rögtön észrevettem, hogy valami történik, a pápa a szemem láttára esett el. Talán a Szűzanya vezette akkor a kezemet, és a rutinomnak hála megőriztem annyira a hidegvéremet, hogy kattintottam néhányat, és ezek a képek megmaradhattak az események dokumentumaiként.”

A II. János Pál pápa halálával kapcsolatos pletykákat eloszlatva Arturo Mari elmondta: „azt is beszélték, hogy már három nappal azelőtt meghalt, hogy hivatalosan bejelentették volna a halálhírt. Abban a szerencsében volt részem, hogy találkozhattam vele nyolc órával a halála előtt. Amikor az ágyához léptem, térdet hajtottam és Don Stanislao jelentette neki: >>Arturo van itt<<. A Szentatya felém fordult és széles mosollyal így szólt: >>Köszönöm, Arturo, nagyon köszönöm!<<, majd újra a másik oldalára fordult. Teljesen magánál volt. Az sem igaz, hogy gépek tartották életben, csak egy oxigénmaszkot láttam a párnája bal oldalán. Derűs volt, készen állt a hazatérésre.”

A magyar nyelvre fordított interjú ide kattintva olvasható.

'Fel a tetejéhez' gomb