Szabadon praktizálhatnak a méhen belül daraboló orvosok New Yorkban

"Vajon ugyanígy szavaztak volna akkor is a törvényhozók, amikor a születésük előtti pár percben voltak?" – tette fel a kérdést Bartos Lídia Lelle, a 777 bloggere.

Új törvényi szabályozást fogadott el New York állam, amely jelentősen megkönnyíti az abortuszok elvégzését – gyakorlatilag a várandósság végéig. Az üggyel kapcsolatosan Bartos Lídia Lelle a 777 blogon tett fel néhány kérdést. 

“Meddig húzhatjuk meg a legális életkioltás határát?

Ha a csecsemő nem alszik éjszaka, sokat sír, és már nem bírja az anya, akkor elvetethető?

Ha a dackorszakban sokat hisztizik, majd akkor?

Vagy ha az oviban ő lesz a rossz gyerek?

Vagy ha akkor már nem cuki, ellenben fárasztó?

Vagy ha az iskolában rosszul fog tanulni?

Vagy ha engedetlen tinédzser lesz?

Esetleg ha haszontalan, lusta felnőtt?

Mi az a határ, ahol megállunk?”

– kérdezte a 777 bloggere, aki ezek mellett arra is – joggal – kíváncsi, hogy vajon ugyanígy szavaztak volna akkor is a törvényhozók, amikor a születésük előtti pár percben voltak? “Vajon azokban a percekben is azt mondták volna magukról, hogy nem emberek?”

Bartos Lídia Lelle írása – amely teljes terjedelmében itt olvasható, – beindította a kommentelőket. Volt, aki azt bizonygatta, hogy csak “keresztény félremagyarázás” a vészharang kongatása. A szerző viszontválasza azonban egyértelműen rámutat a korábbi, Magyarországon is érvényben lévő gyakorlat és a most, New Yorkban bevezetett eljárás közötti lényeges különbségre.

Eddig a késői (24 hét utáni) terhességeknél, ha az anya élete veszélybe került (például betegség, vagy baleset miatt) az orvosnak egyenlően kellett törekedni a nő és gyermeke életének megmentésére. Ezért vették ki a babát ilyen esetben koraszülöttként is az anyja méhéből – mutat rá a blogger.

Az aggodalomra első körben a törvényi indoklás adhat okot, mert nem részletezi, vajon mit is jelent az anya egészségének megőrzése. A használt “egészség” kifejezést nem definiálja a törvény, amely 21. századi valósággá teszi az utoljára a nácik által gyakorolt emberi szelekciót.

A kérdésben megszólaltatott Dr. Eőry Ajándok személyes, háziorvosi véleményét fogalmazta meg: “Engem elsősorban a magzat élete érdekel. Nagyon abortuszellenes vagyok. A magzat már a harmadik-negyedik héttől dobogó szívvel létezik. Emiatt én az anya számára is hallható módon kierősíteném a magzat szívhangját, hogy érezze a személyes felelősséget a gyermeke iránt.”

Van olyan édesanya, aki még a saját egészségi állapotát sem tartotta olyan dolognak, amihez feltétlenül ragaszkodnia kell, hanem kockára tette azt, csak hogy a gyermeke életét szolgálhassa.

Dr. Jávor András orvos a magyarországi gyakorlattal kapcsolatban kifejtette, hogy az anya egészségének megóvása, megőrzése érdekében az abortusz végrehajtása nem az egyetlen és lehetséges út. Egy adott egészségügyi probléma kezelésére számos egyéb, a baba életét is védő megoldás létezhet.

(Forrás: 777blog.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre