Novák: nemzeti konszenzus van a családok védelmét szolgáló és segítő lépésekben

A családok védelméről szóló konzultáció megmutatta, hogy nemzeti konszenzus van a családok védelmét szolgáló és a családokat segítő lépések tekintetében - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Novák Katalin hangsúlyozta, a válaszok megerősítették, hogy a magyar emberek a jövőt a magyar családok támogatásában, a magyar gyerekek születésében látják, nem a bevándorlásban, a migráció támogatásában. Szintén komoly támogatottságot kapott az a felvetés, amely szerint fontos összekötni a családtámogatásokat a munkával, valamint az is, hogy a gyereknek joga van szerető édesapához és édesanyához. Az államtitkár kiemelte, a konzultáción keresztül feladatot is kaptak az emberektől, ezért a következő hetekben olyan döntések születnek majd, amelyek tovább bővítik a családtámogatási rendszert.

A legnagyobb arányban a gyerekek védelmével, biztonságával kapcsolatos kérdésre érkezett igenlő válasz. Ez Novák Katalin szerint jól látszik, hogy ebben a kérdésben az államnak komoly feladatai vannak. A magyar emberek további feladatként jelölték meg azt is, hogy a fiatal házasokat életük közös megkezdésekor kiemelten kell támogatni, így erre is tesznek majd javaslatokat. Az államtitkár azt mondta, a konzultáció – amely méltó lezárása volt a 2018-as családok évének – újabb segítséget és támogatást hoz a magyar családoknak.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára köszönetet mondott mindenkinek, aki elmondta a véleményét. A kérdőíveket 1 millió 382 ezren küldték vissza, így ez volt a harmadik legnagyobb részvételű konzultáció. Az eredmények alapján a magyar emberek nagy felhatalmazást adtak a kormánynak arra, hogy tovább bővítse a családtámogatási rendszert.

A kérdőívek 8 százalékát interneten töltötték ki, 92 százalékát pedig postán küldték vissza. Dömötör Csaba elmondta, hogy a válaszok alapján egyértelmű, az emberek azt szeretnék, hogy Magyarország maradjon magyar ország, és legyen családbarát hely.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az Európai Bizottság komoly eredménynek tartja, hogy az általa indított, Európa jövőjét érintő konzultációs kérdőívet 70 ezren töltötték ki. A mostani “családos” konzultációban hússzor többen vettek részt. Az európai összehasonlításban is magas részvételi arány azt bizonyítja, hogy a nemzeti konzultáció jó lehetőség a párbeszédre a választások közötti időszakban. Dömötör Csaba azt is mondta, hogy egyetlen ellenzéki pártra sem szavaztak annyian, mint ahányan részt vettek a mostani konzultációban. Hozzátette, a konzultáció eredményeit e-mailen is megküldik azoknak, akik erre felhatalmazást adtak.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre