Több pénzt kapott a hadsereg

Az elmúlt években a magyar gazdaság erősödésével a honvédelemre is több pénz jutott – jelentette ki a honvédelmi miniszter az MTI-nek adott interjújában.

Benkő Tibor elmondta, a szervezeti átalakítás után miniszterként irányítja a Magyar Honvédség Parancsnokságát, a vezetés a parancsnok feladata; a honvédséget katonának kell vezetnie, nem politikusnak.

Tájékoztatása szerint a kormány határozatban vállalta, hogy évi 0,1 százalékos emeléssel Magyarország 2024-re eléri a 2 százalékos GDP-arányos honvédelmi költségvetési szintet. A magyar gazdaság teljesítése nyomán viszont a tavalyra tervezett 1,07 százalékos arány végül 1,4 százalék lett. Így a miniszter szerint, ha a fejlődési ütem megmarad, előbb is teljesíteni tudják a GDP 2 százalékos arányát.   

Benkő Tibor úgy fogalmazott:  Magyarország biztonsága az első, ehhez felkészült és kiképzett katonákkal rendelkező, jól felszerelt, ütőképes, és korszerű fegyverzeti eszközökkel ellátott Magyar Honvédségre van szükség, ezt a célt szolgálják a fejlesztések.  A minisztérium feladata a feltételek, köztük az anyagi források megteremtése.

A miniszter szólt arról is, hogy a honvédség létszámkeretét 37 500 főben határozták meg. Terveik szerint az állomány feltöltését 2026-ig folyamatosan hajtják végre, a feladatok és az azokhoz szükséges igények függvényében. Példaként említette, hogy Magyarország vállalta: 2023-ra egy közepes, 2028-ra egy nehéz dandárt ajánl fel a NATO kötelékébe. Ehhez a katonák mellett tüzéreszközök, harckocsik, légvédelmi eszközök, csapatszállító repülők, helikopterek is kellenek.    

Iratkozzon fel hírlevelünkre