Trumpnak tanácsadó bizottságot kellene létrehoznia a Kínához fűződő viszony javítására

Ezt nem akárki mondta, mint az USA 39. elnöke Jimmy Carter. A 94 éves volt amerikai elnök az atlantai Carter Központban az amerikai-kínai diplomáciai kapcsolatok normalizálásának 40. évfordulója alkalmából rendezett konferencián fejtette ki álláspontját tegnap.

Szerinte Donald Trumpnak tanácsadó bizottságot kellene életre hívnia a Kínához fűződő viszony javítására.

Úgy vélte, hogy professzorokból, nyugalmazott diplomatákból és más szakértőkből kellene kialakítani egy csapatot, ahogyan ő is tette ezt elnöksége idején az 1970-es években, amikor az amerikai-japán kapcsolatok javításán dolgoztak. Jimmy Carter már decemberben, a The Washington Post című lapban részletes elemző cikket jelentetett írt arról, hogy szerinte hogyan kellene javítani Washington és Peking viszonyát, és ezzel elkerülni egy új hidegháborút. Elemzésében a többi között tartós amerikai-kínai kereskedelmi megállapodást sürgetett, amelyre alapozva szerinte javítani lehet a politikai kapcsolatokat is.

A konferencia első napján jelen volt Kína Egyesült Államokban akkreditált nagykövete, Cuj Tien-kaj is, aki azt mondta újságíróknak: „a Kína és az Egyesült Államok közötti együttműködés soha nem volt olyan fontos, mint manapság”.

Forrás: MTI

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre