Nagy kérdés, a magyarság az Uniós változások alakítója vagy elszenvedője lesz

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Románia legfontosabb célja az ország schengeni csatlakozása – jelentette ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Kelemen Hunor a szövetség Beszterce megyei küldötteinek tanácskozásán hangsúlyozta: az európai parlamenti választás legnagyobb tétje, hogy az unió reformjának az elszenvedője lesz-e a magyarság, vagy megpróbálja alakítani ezt a változást. Hozzátette: az RMDSZ érdeke, hogy egy erős magyar frakció legyen az Európai Néppárton (EPP) belül, és úgy vélte, van esély arra, hogy a német után a magyar néppárti képviselet legyen a legnépesebb.
    

A politikus szerint az elmúlt években erősödött az euroszkepticizmus a közösségben, de hozzátette: nem igaz, hogy az uniós csatlakozásnak ne lennének eredményei. Ezek sorában az utazás és a munkavállalás szabadságát, az infrastruktúra fejlesztését, a pályázati lehetőségeket és a gazdáknak nyújtott támogatásokat említette.
    

A Minority SafePack európai polgári kezdeményezést útépítésnek nevezte, amely révén, reményei szerint, egy európai kisebbségvédelmi törvény születik meg. Mint fogalmazott: az Unió önmagában nem rossz, viszont nem helyes az, ahogyan egyes bürokraták vezetik, és gondolkodnak az emberek sorsáról valahol messze, egy elefántcsonttoronyban. 

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre