A keresztre feszített McDonald’s-szobor nem látogatható többé

Nagyon úgy tűnik, hogy a jópofi újhullámos alkotókezek szakmai válságban tengődnek és jobb híján visszanyúlnak kulturális értékeikhez, gyökereikhez. A keresztény Európa alappilléreihez, a Bibliához, az egyházi tanításokhoz.

Bárcsak így volna.

Ezzel szemben lassan hetente írunk a félresikerült szárnypróbálgatásokról. Nyilván a humor és a hit nem összeférhetetlenek, de minden jel arra mutat, hogy a globalizmus Szentgálját kereszten, jézusi motívumként megjelenítő finn – erős szó a művész – állampolgár, halálosan komolyan gondolta performanszát. Szó sincs itt viccről.

A Charlie Hebdo eset óta az efféle vallásgyalázások a kereszténységre fókuszálnak.

Ráadásul nem csak békés véleménynyilvánítók fejezték ki ezúttal nemtetszésüket az Izraelben, Haifában található Ronald McDonald-szobor miatt: erőszakkal, gyújtogatással is felléptek a haifai galéria ellen. Einat Kalisch-Rotem a város polgármestere ezért úgy döntött, a művet el kell távolítani.  

Keresztények és zsidók közösen tiltakoztak.

Keresztény felekezetek és zsidó szervezetek képviselői – minthogy a McDonald’s-figura megfeszített Krisztusként való ábrázolását sértőnek találják – tiltakozásukat fejezték ki Jani Leinonen finn művész alkotásával kapcsolatban, amelyet a 2018 augusztusában nyílt Sacred Goods (Szent termékek) című kiállításon tártak a közönség elé a haifai múzeumban.

A sorok között azonban még elbújtak meglepetések.

Ugyanis a tárlat két másik alkotása, amely megütközést keltett, még megtekinthető. Ezeket bár nem az eredeti kiállításon, hanem egy függönnyel elválasztott kiállítótérben láthatják a múzeumba látogatók, de a lényeg, hogy láthatják. Bár a különterem előtt felirat figyelmeztet, hogy az ott látható művek vitatható ábrázolások Jézusról és Máriáról.

Valószínűleg még hallunk ezekről a „művekről.”

Forrás: Magyar Kurír, Fotó: Katholisch.de


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb