Az egyház feladata, hogy védelmezze az életet

Január 15-én mutatták be a Vatikánban Ferenc pápa levelét, amelyet az emberi élet védelmében fogalmazott meg. A levél címzettje az a Pápai Életvédő Akadémia, amelynek létrejöttében Jérôme Lejeune francia tudósnak nagy szerepe volt. A nyolcoldalas levélben a katolikus egyházfő síkraszáll a család alapvető értéke mellet és elutasítja a félreértelmezéseket. Napjainkban gyakran megsértik az emberi élet alapvető tiszteletét.

Jérôme Lejeune 1958-ban felfedezte az akkoriban mongolizmusnak nevezett tünetegyüttes okát. A Down-kór és más kromoszóma-rendellenességek terén végzett munkásságát számos díjjal jutalmazták. A tudós mindig ragaszkodott ahhoz a meggyőződéséhez, hogy a Down-kór eredményesen kezelhető. Ebből következően is határozottan állást foglalt az életvédelem mellett, amint megszülettek az első tervek az orvosilag indokolt művi abortusz legalizálására. 1974-ben VI. Pál pápa a Pápai Tudományos Akadémiatagjává nevezte ki.

A francia tudós ötletére fölbuzdulva 25 évvel ezelőtt Szent II. János Pál pápa megalapította a Pápai Életvédő Akadémiát. Ezt azzal a céllal tette, hogy legyen egy szakember gárda a Vatikánon belül, amely a szakmai kérdésekre nem pusztán teológusként, hanem bioetikusként érdemben tud választ adni. Ezzel párhuzamosan ugyanez a szakmai csoport képviselni tudja az egyház etikai felelősségét is.

Az akadémia a bioetikai és az egyházi felelősség kompetenciáját együttesen tartja szem előtt

– nyilatkozta a vasárnap.hu-nak Vértesaljai László jezsuita, a Vatikáni Rádió munkatársa.

Ferenc pápa szerint az egyház feladata, hogy védelmezze az életet. Erről soha nem mondhat le. Ennek legnagyobb ellensége a közömbösség-ellenkultúrája, amely miatt növekszik a távolság a saját jólét megszállott erejű biztosítása és az emberiség közös boldogulása között. Ezzel együtt erősödik a feszültség és az egyén és az emberi közösség között – írta levelében Ferenc pápa.

(Forrás: Vatican News)

Iratkozzon fel hírlevelünkre