Családdal hosszú távra tervezhetünk 

A tavalyi év decemberétől kibővült Családi Otthonteremtési Kedvezmény egyértelműen a hosszú távon való tervezést teszi lehetővé a családosok számára. Összeszedtük a legfontosabbakat e hosszú távú finanszírozási formáról.

A CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény a szocpol felújított és kibővített utódja. A támogatás lénye, hogy családalapítás esetén igényelhető: meglévő, vagy vállalt gyermekek után is jár, összege azonban függ azok számától.

A CSOK-on belül három lehetőség közül lehet jelenleg választani:

  • Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK): Az igénylő személyekkel egyazon háztartásban lakó és a megvásárolni vagy építeni tervezett házba velük együtt költöző meglévő gyermek(ek) után vehető igénybe. Itt tehát még nem beszélünk a család bővüléséről, újabb gyermek vállalásáról.
  • Megelőlegezett Családi Otthonteremtési Kedvezmény (MCSOK): Olyan házaspárok igényelhetik, akik tervezik a gyermekvállalást; ez a forma vállalt gyermek(ek) után vehető igénybe.
  • CSOK + MCSOK: Ez a támogatási forma már meglévő és vállalt gyermekek után igényelhető, az előző kettő kombinációja.

Az igénylés feltételei

A CSOK alapfeltétele a gyermek(ek) megléte, vagy tervezett vállalása. Az előre vállalás csak házastársak esetén lehetséges, amennyiben viszont van közös gyermekük, élettársak is igénybe vehetik. 

Amennyiben a házastársaknak még nincs gyermekük, de vállalnak, több szabály is életbe lép. Egy vállalt gyermek esetén 4 év, két vállalt gyermek esetén 8 év, három vállalt gyermek esetén 10 év áll az utód(ok) megszületésére. Gyermekvállalásnál tehát szükséges a házastársi viszony, valamint az egyik félnek fiatalabbnak kell lennie 40 évnél. Három gyermek vállalása az új lakás építése, vagy bővítése esetén lehetséges.

Érdemes tisztázni a gyermek fogalmát is a CSOK fényében. Gyermeknek számít a 25 életkorát be nem töltött vér szerinti, vagy örökbefogadott gyermek, a legalább 12 hetet betöltött magzat, vagy ikermagzat, valamint a 25 évét betöltött gyermek, ha annak munkaképessége megváltozott.

A támogatás felhasználása

A CSOK alapvetően az alábbi lakáscélok megvalósítására vehető igénybe:

  • Bővítés, felújítás, tetőtér beépítése: Ez az opció akkor vehető igénybe, ha az ingatlan hasznos alapterületét legalább egy lakószobával növeljük; tetőtér beépítése esetén is csak lakhatóságot biztosító helyiség kialakítása esetén jár, konyha, vagy fürdőszoba esetén például nem. Megkezdett bővítésnél is igénybe vehető.
  • Új lakás vásárlása, építése: A lakás ebben az esetben lehet még nem megépített, azonban rendelkeznie kell építési engedéllyel, a támogatás folyósítása viszont csak a használatbavételi engedély kiadása után kezdődik meg. Építési telek megvásárlására nem használható fel.
  • Használt lakás: A támogatás igényelhető használt lakás cseréje és vásárlása esetén is. A vásárolni kívánt lakás adásvételi szerződésében a vételi ár maximum 20 százalékkal lehet nagyobb, mint a bank által megállapított forgalmi érték.

A CSOK összege

Új lakás vásárlása, vagy építése esetén egy gyermek esetén a legmagasabb összeg 600 ezer forint; az ingatlan alapterülete lakás esetén minimum 40 m2, lakóház esetén minimum 70 m2. Két gyermek esetén legfeljebb 2 600 000 Ft igényelhető; a lakásnak az 50 m2-t, a lakóháznak a 80 m2-t kell elérnie. Három, vagy több gyermek esetén 10 millió forint igényelhető minimum 60 m2-es lakásra és minimum 90 m2-es lakóházra.

Használt lakás vásárlása, vagy bővítése esetén egy gyermekre és minimum 40 m2-es ingatlanra 600 ezer forint; két gyermek és 50 m2-es ingatlan esetén 1 430 000 Ft; 3 gyermek és 60 m2-es ingatlan esetén 2 200 000 Ft folyósítható. Ebben az esetben már megjelenik a négy, vagy annál több gyermek kategória is: itt az ingatlannak el kell érnie a 70 m2-t; 2 750 000 Ft folyósítható.

Kedvezményes hitelek

A CSOK 10+15 (2018 decembere előtt CSOK 10+10) keretein belül kedvezményes kamattámogatott lakáshitel vehető fel három, vagy több meglévő vagy vállalt gyermek esetén csak új lakás építésére, vagy vásárlására. Ebben az esetben legfeljebb 10 millió forintnyi állami támogatás, valamint maximum 15 millió forint kölcsönösszegű támogatott lakáshitel igényelhető. A kamat a futamidő egészére fix 3 százalék, a hotel legfeljebb 25 évre kamattámogatott.

A CSOK 2,6+10 teljes egészében egy 2018. december 1-jétől bevezetett opció; két meglévő vagy vállalt gyermek mellett vehető fel. Ennél a lehetőségnél maximum 2,6 millió forint állami támogatás, valamint legfeljebb 10 millió forint kölcsönösszegű támogatott lakáshitel igényelhető szintén a fix, a futamidő teljes idejére 3 százalékos kamatú hitellel, valamint 25 évnyi kamattámogatással.

A fentiekből látszik, a kormány a hosszú távú tervezést tartja szem előtt a családok számára, azonban  a CSOK igénylése előtt mindenképpen érdemes a lehető legalaposabban tájékozódni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre