Pörgött, mint a motor

A villanymotor olyan villamos gép, amely az elektromágneses indukció elvén az elektromos áram energiáját mechanikus energiává, általában forgó mozgássá alakítja. A motor feltalálójának egyben ars poétikája is lehetne a megalkotott szerkezet. „Hová kellene lennünk, ha az Isten a munkára való képességet megvonná tőlünk” – mondta rendtársának élete utolsó óráiban a magyar feltaláló.

Ugyanezzel a munkához való hozzáállással buzdította az egyetemistákat 1848 márciusában is. Az akkori lelkesedését a fiatalok merevnek gondolták, tévesen értelmezték. Emiatt az addig végzett tanári pályáját is fel kellett adnia. Pedig a bencés szerzetes nem keveset tett le az asztalra oktatási szempontból sem.

A Magyar Királyságban 1844-ig a latin volt minden magasabb fokú oktatási intézmény tannyelve. Magyar egyetemi katedrán először 1845-ben Jedlik Ányos szólalt meg latin helyett magyarul. Az ő tevékenységének köszönhetően alakultak ki az első műszaki szakszavaink, olyanok, mint: dugattyú, haladvány, merőleges, tehetetlenségi nyomaték, eredő erő, osztógép, dörzsvillanyosság, fénytöréstan, hangszekrény, hullámhossz, hullámvölgy, kiloliter, kilométer, léggömb, légnyomás, műanyag, szögsebesség.

A villanymotor mellett az ő nevéhez fűződik a a szódavíz magyarországi gyártása is. Igyunk a mai napon egy tiszteletteljes fröccsöt a bencés feltaláló egészségére!

'Fel a tetejéhez' gomb