„A pályaválasztás meghatározó az ember életében”

„A pályaválasztást segíti az Educatio oktatási szakkiállítás”, mondta Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára ma délelőtt a rendezvény megnyitóján.

Az Educatio kiállítás évek óta az egyik legjelentősebb esemény mind a továbbtanulni vágyó középiskolások, mind az őket bevonzani kívánó felsőoktatási intézmények számára. A főiskolák, egyetemek és szakképzési centrumok mellett potenciális munkaadói intézmények is felsorakoztatják magukat; a Lufthansa és a Telekom például előadást is tart az érdeklődőknek.

A rendezvény a mai nappal vette kezdetét; ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Bódis József mellett György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, Maszlavér Gábor, az Educatio kiállítás főszervezője, Murai László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke, valamint Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke is.

Bódis kiemelte, hogy az Educatio kiállítás egy olyan találkozórendszer, amely a jelen lévő cégek, oktatási intézmények és az érdeklődők között olyan kommunikációt tesz lehetővé, amely segít a fiataloknak eldönteni, milyen irányba szeretnék vinni a jövőjüket. Úgy fogalmazott, hogy egy felsőoktatási intézménynek fel kell tudnia készíteni a fiatalokat, és rugalmasnak kell lennie, hogy menet közben is lehessen pályát módosítani.

A megnyitón elhangzott, hogy az esemény fő célja, hogy segítsen eligazodni a továbbtanulás útvesztőjében. Az alapvető potenciál megvan a középiskolásokban, ezt egyértelműen jelzi, hogy nem sokkal kevesebben jutnak be a felsőoktatásba, mint ahányan kilátogatnak az egyébként teltházas kiállításra.

A kiállítás főszervezője reggeli beszédében elárulta, hogy az érdeklődők száma folyamatosan nő, az idén 50-55 ezer látogatóra számítanak. Szerinte ez a növekedés annak köszönhető, hogy a kiállítás olyan információkkal tud szolgálni, amelyek az utolsó pillanatokban is segítséget tudnak nyújtani.

A rendezvény apropóján a Vasárnap.hu is megkereste Maszlavér Gábort, aki elárulta, hogy az Educatio elsősorban a felsőoktatásra és egyéb továbbképzési lehetőségekre fókuszál, ugyanakkor az idei évben hangsúlyosabban jelentek meg a munkáltatók, mint valaha. „Az érdeklődők alapvetően szintén a felsőbb éves tanulmányi kérdések megválaszolása, illetve a döntések meghozatalának érdekében látogatnak a Kiállításra, ugyanakkor egyben lehetőségük nyílik arra is, hogy találkozzanak lehetséges munkaadókkal, akiktől orientációjuk szerint támpontokat kaphatnak. A vállalatok pedig a náluk lévő munkalehetőségek alapján ajánlanak gyakorlati, vagy tanulmányok mellett betölthető pozíciókat az érdeklődőknek.

Itt minden egy helyen megtalálható

Nem a szokásos, prospektusos formában lehet tájékozódni, hanem hús-vér oktatók és hallgatók válaszolnak a látogatók kérdéseire, legyen szó a különböző szakokról, lehetőségekről és elvárásokról, egyetemi életről, kollégiumi elhelyezésről és így tovább” – mondta Maszlavér Gábor. A főszervező hangsúlyozta, hogy a  különböző előadások gyakorlati tanácsokat adnak a felvételi eljárással kapcsolatban, illetve duális képzésekről vagy éppen az Erasmus lehetőségek miatt is nagy népszerűségnek örvendnek.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az eseményen a belföldi, vagy a külföldi kiállítók képesek jobban felkelteni a továbbtanulni vágyók figyelmét. Erre Maszlavér Gábor elárulta, hogy „az Educatiora alapvetően a hazai intézmények miatt látogatnak a hallgatók, ugyanakkor egyben kitekintést is nyerhetnek a különböző külföldi lehetőségeket illetően.”

A hazai egyetemek nagyon impozáns és látványos kitelepülésekkel jelentek meg az idén, és rengeteg olyan aktivitással készültek, amelyeket örömmel próbálnak ki a fiatalok – fűzte hozzá a főszervező.

Az ingyenes rendezvényen az idén 18 ország több mint ötven intézménye, mintegy kétszáz kiállító vesz részt, húszezer négyzetméteren.

Az esemény 2019. január 10-12 között vár minden érdeklődőt a 19. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás a Hungexpo “A” csarnokában.

Iratkozzon fel hírlevelünkre