Könnyen és gyorsan kapnak munkát a műszaki végzettségűek

A műszaki képzési területen végzett hallgatók alapvetően alkalmazottként dolgoznak, olyan munkakörökben, amelyek betöltéséhez különösen szükséges és elvárt a tanulmányaik alatt megszerzett tudás és képzettség - írja a Magyar Hírlap a Diplomás Pályakövető Rendszerre hivatkozva.

A Felvi.hu 2017-ben végzett felmérést, amelybe 32 intézményt vontak be. Ezek közül 14 helyen érhető el műszaki képzés, a kérdéssort pedig 21 ezer hallgató töltötte ki, akik 2012-ben, 2014-ben, illetve 2016-ban végeztek.

A műszaki területen végzett válaszadók egyharmadának a diploma megszerzésekor volt főállású munkája. A felmérésből kiderül az is, hogy a munkával nem rendelkezők csaknem fele a végzettség megszerzését követő egy hónapon belül, nagyjából ugyanennyien pedig 4,5 hónapos keresés után el tudtak helyezkedni. A diploma megszerzése óta a megkérdezetteknek 2,4 főállású munkahelyük volt, viszont ötödüknél előfordult olyan időszak, amikor nem volt munkája.

Csaknem nyolcvan százalékuk még nem dolgozott külföldön, ám a válaszadók harmada tervezett ilyet a következő öt évben

– idézi a Magyar Hírlap a Diplomás Pályakövető Rendszer felmérését.

A válaszadók kétharmada egyébként úgy érzi, hogy az elsajátított ismereteket hasznosítani tudja a munkában, csak egytizedük gondolja azt, hogy más szakterületen szerzett készségekre lenne szüksége.

A felmérés kitér arra is, hogy a válaszadók többsége ugyan elégedett a munkájával, de a jövedelem, a juttatások és a karrierépítési lehetőség esetében magasabb az elégedetlenek száma.

(Magyar Hírlap)

Iratkozzon fel hírlevelünkre