Vezekelnie kellett egy muszlim képviselőnek miután részt vett egy keresztény szertartáson

Óriási botrány robbant ki Libanonban, miután egy muszlim képviselő keresztény misén vett részt. A libanoni szunnita felekezet tagjai árulással vádolták meg az együttélés elvét támogató politikust.

 

Kritikák, fenyegetések, és becsmérlő üzenetek százait kapta  Roula Al-Tabsh Jaroudi képviselő, miután részt vett a „Szeretet és Béke” elnevezésű misén, aminek a végén még az áldozók soraiba is beállt. A misét celebráló pap a sorra kerülő képviselő asszonyt áldásával engedte tovább – írta a thenewkhalij.com

A magát liberálisnak definiáló Hariri klán által vezetett Tayyar Al-Mustaqbal Párt színeiben bejutó képviselő asszony a libanoni választási törvények szerint a szunniták egyik mandátumát nyerte el. Ezért sokan árulónak, sőt istenkáromlónak kiáltották ki, amiért katolikus szertartáson vett részt. Egy szélsőségesebb iszlamista társadalomban akár a blaszfémiával is megvádolhatták volna, amit gyakran halálbüntetéssel torolnak meg.

Nem ez az első, és nem az utolsó alkalom, amikor egy muszlim részt vesz keresztény szertartáson – állt ki tette mellett a libanoni politikus.

A képviselő hiába védekezett a közösségi oldalán, hogy ő nem hagyta el a vallását. Hithű szunnita muszlim maradt és csak az etnikai és vallási közösségek együttélésének a megerősítése miatt vett részt a Szeretet és Béke elnevezésű szertartáson. A szunnita  közvélemény továbbra is felháborodásának adott hangot.

Ami történt a templomon belül, nem volt szándékos. Nem akartam senkit megbántani. Fontosnak tartom a nyitottságot a többi közösség felé. Részt vettem egy misén, ahol áldást kaptam majd távoztam. Jelenlétemmel nem a keresztény hitbe való tanúbizonyságomat akartam megmutatni, hanem a tiszteletemet kifejezni azok iránt, akik ebben a vallásban hisznek – magyarázta meg cselekedetét Al-Tabsh képviselő asszony.

A szunnita közösség ezzel nem elégedett meg. A képviselőnek nyilvánosan vezekelnie kellett. Rola Al-Tabshi képviselő egyenesen a libanoni szunnita egyház legfőbb intézményébe ment, ahol Salah Al-Deen Fakhri sejk, a Dar Al-Fatwa igazgatója és az ország főmuftija, Amin Al-Kurdi előtt bocsánatot kért az Istentől, elnézést kért a Szent Elias templomban tett cselekedete miatt és újra felesküdött Mohamed prófétára, kijelentve az iszlám két tanúságtételét.

Elkötelezett vagyok az iszlám és az iszlám törvénykezés a saría iránt, amit Mohamed próféta ajándékozott nekünk – tett tanúbizonyságot a hite mellett Al-Tabsh.

Ennek hatására Libanon keresztény közösségének tagjai háborodtak fel, mivel a főmufti szavai szerint eretnek cselekedetnek számít egy muszlimtól, ha keresztény templomba megy.

Dr. Alfred Rayashi, a Föderáció Állandó Konferenciájának főtitkára közleményben tiltakozott a főmufti gyalázkodása és a képviselő vezeklése ellen – közölte a szervezet hivatalos oldala az elnashra.com.

Rayashi főtitkár szerint azzal, hogy a képviselő engedett a szélsőséges nyomásnak, elismeri a főmufti vallási intelmét, miszerint eretnek cselekedetnek számít a keresztény szertartás.

Követelem Al-Tabsh képviselőtől és Al-Kurdi főmuftitól, hogy kérjenek bocsánatot a libanoni keresztény közösségtől – jelentette ki közleményében a keresztény politikus.

A botrány azután robbant ki, hogy a miséről készülő felvétel felkerült a világhálóra. A felvételen látszik, hogy a pap nem áldoztatja meg a muszlim képviselőt, viszont a fejére téve, az áldozati kehellyel megáldja őt.

A hozzászólok vegyesen fogadták a békés együttélés eszméjét hirdető képviselő asszony tettét.

“Köszönet illeti Rola Al-Tabshot, aki igaz példát állított a békés együttélésnek. Köszönjük neki, hogy tiszteletben tartja a mások szokásait és  a többi közösség Istenben való hitét!” – írta az egyik hozzászóló.

Egy muszlim hozzászóló erős kritikával illette a meghurcolt Rola Al-Tabsh-ot.

“Az együttélés nem így működik. A szunniták mandátumát elnyerő Rola Al-Tabsh katolikus szertartáson vett részt. A igazság alul maradt a hamissággal szemben. A hamis emberek úgy tesznek, mintha igazat cselekednének” – írta egy másik hozzászóló.

Rola Al-Tabsh lezártnak tekinti az ügyet, hozzászólásában megkérdőjelezte a libanoni közösségek egyes képviselőinek az elkötelezettségét a vallások közötti párbeszéd és békés együttélés mellett.

Meglepődve veszem tudomásul, hogy azok, aki a békés együttélés pártján vannak, a legelső alkalmat kihasználják, hogy egymás ellen uszítsák az embereket. A libanoni társadalom alapját akarják szétverni, hogy az ország ismét a csatamezők és árkok terévé váljon – írta a meghurcolt képviselő asszony.

S4C.News – Kassab Adonis

Kép: Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre