Minimálbérben még mindig nem érjük utol a cseheket, a lengyeleket és a szlovákokat

Gyorsult a GDP növekedése, az adósságállomány a GDP-hez mérve csökkent, a költségvetési hiány is rendben van – jelentette ki Csath Magdolna közgazdász az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

A közgazdász kifejtette: az elmúlt 10 évet tekintve a magyar minimálbér nagyon alacsony szintről indult. A másik három V4-es országhoz viszonyítva 2009-ben 70-75 százalék körüli volt a magyar minimálbér, a 8 százalékos emeléssel 2019-től megközelíti a 95 százalékot. Ez felzárkózást jelent ugyan, de a nagy lemaradás miatt még mindig nem érjük utol a V4-eket.   

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy Kelet- és Dél-Magyarországon, a kevésbé fejlett régiókban segíteni kell a kisvállalkozásokat abban, hogy a megemelt béreket úgy tudják finanszírozni, hogy megőrizzék sikerességüket, erősíthessék a gazdaságot. Álláspontja szerint a hazai kisvállalatok helyzetbe hozása a következő időszakban is fontos állami feladat lesz.   

Csath Magdolna jónak nevezte, hogy a katásoknál felemelték az áfamentes határt, az intézkedés jelentősen csökkenti az adóbürokráciát. Kiemelte továbbá, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a kisvállalkozásoknak is nagyobb körben készíti el az adóbevallást.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre