Holnap még választható a három kedvező adózási mód

A PM tájékoztatása szerint a kormány több speciális adózási formát kínál a vállalkozásoknak, amelyek jövőre még kedvezőbbé válnak.
    

Az óév utolsó napjáig lehet választani az alanyi mentességet az általános forgalmi adóban (áfa). Mivel 2019-től négymillió forinttal, 12 millió forintra nő az áfamentesség bevételi határa, ezért várakozásaik szerint több tízezer vállalkozóval bővülhet az alanyi mentesek több mint félmilliós tábora.
    

 Szintén december 31-ig választható a kisadózók tételes adója (kata) és a kisvállalati adó (kiva), ha már január elsejétől a kedvező adózási módok egyike szerint kíván adózni a vállalkozó. Ehhez december 31-én éjfélig nyilatkozni kell az adóhivatal felé.
    

A kiva választásával a Pénzügyminisztérium szerint az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégek több mint a 80 százaléka jobban járna, legalább 10 százalékot spórolhatna közterhein. Jövőre ötszázmillióról egymilliárdra, azaz a kétszeresére nő a  belépési határ – tették hozzá.     

Az új, kedvező adózási módok bejelentésére szolgáló nyomtatványok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról (www.nav.gov.hu) tölthetőek le, és a 18T101 adatlap kivételével – amelyet postai úton vagy személyesen lehet benyújtani – elektronikusan adhatók be.    

 

'Fel a tetejéhez' gomb