Tovább bővül a családi adókedvezmény

Tállai András parlamenti államtitkár, a pénzügyminiszter helyettese a Magyar Időknek nyilatkozta, hogy számításaik szerint jövőre 335 milliárd forint maradhat a családi adó- és járulékkedvezmény miatt a gyermeket nevelő szülőknél.

Az állam adókedvezmény formájában havi 10 ezer forinttal járul hozzá az egygyermekesek kiadásaihoz 2019-ben, a két gyermeket nevelők pedig gyermekenként 20 ezerrel, tehát havi 40 ezer forinttal számolhatnak. A nagycsaládosokat gyermekenként havi 33 ezer forintnyi mérséklés illeti meg havonta.

Az államtitkár kiemelte, hogy 2010-ben, a szocialista-liberális kormány utolsó évében mindössze körübelül 12 milliárd forintot fordított a családok adóterheinek csökkentésére. A jelenlegi rendszerhez képest a különbség majdnem harmincszoros.

A kormányváltást követően a Fidesz-KDNP első intézkedései közé tartozott a családokat támogató adórendszer és a gyermekek után járó kedvezmények bevezetése. Ezzel már 2011-ben 180 milliárdot hagytak a szülőknél, 2014-ben pedig, amikortól a szülők a járulékaikat is csökkenthették, már 230 milliárd körüli összeget fordított az állam a gyermekek után járó kedvezményekre. Az összeg fokozatosan nőtt, 2018-ban az előzetes számítások szerint már túllépheti a 310 milliárd forintot.

A kormány kiemelt figyelmet szentel a magyar családokra, így a családtámogatási rendszer folyamatos bővülését tervezi. Tállai András kiemelte, a támogatások folyamatos növekedésének köszönhetően a Fidesz-KDNP kormányzása óta, kilenc év alatt közel 2250 milliárd forint maradhat adókedvezmény formájában a családoknál.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre