Moszkva elutasítja Merkel és Macron vádjait

Pénteken Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő közös közleményben szólította fel Oroszországot a Kercsi-szorosnál elfogott ukrán tengerészet szabadon bocsátására, illetve a tengerszoros szabad átjárhatóságáról.

Moszkva elfogadhatatlannak tartja azt, hogy Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő követeli Oroszországtól a Kercsi-szorosnál elfogott ukrán tengerészek szabadon engedését, és krími jogsértésekkel vádolja.

Az orosz külügyminisztérium szerint sajnálatra méltó a közleménynek az a része, amelyben Berlin és Párizs „ellentmondást nem tűrő hangon vádolja Oroszországot valamifajta emberi jogsértésekkel a Krím félszigeten, a feszültség növekedésével az Azovi-tegeren és a Kercsi-szorosban, és elfogadhatatlan követeléseket fogalmaz meg”.

Ami pedig a Kercsi-szoros átjárhatóságát illeti, az orosz fél a továbbiakban is szavatolni fogja a hajózhatóság szabadságát a térségben a hatályos orosz-ukrán megállapodásokkal, a belső jogrend és a vonatkozó nemzetközi normákkal összhangban, természetesen figyelembe véve a valós biztonsági kockázatokat, fenyegetéseket és esetleges provokációkat Ukrajna és nyugati barátai részéről” – áll az orosz külügyminisztérium reagáló közleményében.

Moszkva felhívta a Merkel és Macron figyelmét arra, hogy nagyobb figyelmet fordíthatnának Kijev azon intézkedéseire, amelyek szembeötlően és durván sértik azokat az emberi és szabadságjogokat, amelyek érvényesítésére a Nyugat gondot fordít.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre