Rétvári: 2010 óta a mentőorvosok átlagfizetése több mint kétszeresére nőtt

A mentőorvosok bruttó átlagfizetése 2010 óta több mint kétszeresére, a mentőtiszteké csaknem kétszeresére, a mentőápolóké szintén kétszeresére, a gépkocsivezetőké bő másfélszeresére nőtt. Rétvári Bence reagálásáról a PestiSrácok.hu oldal írt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkár ezt arra reflektálva közölte az Országgyűlés honlapján is elérhető válaszában, hogy Rig Lajos jobbikos országgyűlési képviselő kérdést intézett Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterhez “Mentődolgozóként a mentődolgozókért! – Vajon megbecsüli a kormány az ÉLET-mentőket?” címmel.

Rétvári Bence reagálásában azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt években 31 új mentőállomás épült, továbbá 8 mentési pont létesült. Ezen felül 2010 óta 104 jelentősebb mentőállomást újítottak fel, és ez a program folytatódik. Még 2017-ben magyar forrásból 193 mentőautó beszerzésére indult el, amelyeket 2018 második félévére le is szállítottak. Ez a tendencia folytatódik, hiszen 2018-2019-ben további 117 új mentőautó állhat szolgálatba. Ennek köszönhetően 793-ra emelkedik azoknak a mentőautóknak a száma, amelyeket 2010 óta vásároltak meg. Ez azt jelenti, hogy a futó kocsik mindegyike új, korszerű jármű lesz, 7 évesnél öregebb mentőautó csak a tartalékállományban szerepel.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a legkorszerűbb mentéstechnikai eszközök beszerzésére 2017-ben 1,3 milliárd forintos forrás nyílt meg. Az Országos Mentőszolgálat 2018-ban pedig újabb 1,9 milliárd forintot fordíthat majd eszközbeszerzésre, így az új autókba új eszközök is kerülnek. Ezen felül nyolcszáz modern, 4G és Blutooth kapcsolatra is képes transztelefonikus EKG (TTEKG) készüléket szereznek be. Az év végéig cserélik a többi között a defibrillátorok, az EKG monitorok, AED-ek, perfúzorok, lélegeztetőgépek, motoros szívóberendezések, baleseti sérültellátáshoz nélkülözhetetlen mentéstechnikai eszközök, lapátágyak és non-invazív lélegeztetéshez szükséges eszközöket is, így szinte a teljes mentéstechnikai eszköztár megújul.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a mentőszolgálat november 1-től csatlakozott az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez, így november 1-től gyakorlatilag megszűnt a papíralapú mentési dokumentáció, mivel az egész országban egységesen, új típusú intelligens fedélzeti terminálokra cserélték a korábban használt tableteket. A mentésnél minden betegről elektronikus mentési dokumentáció készül, amely az átvevő intézménynek a beteg átadása után elektronikusan hozzáférhetővé válik.

A mentősök idei új munkaruhaáival kapcsolatban azt mondta, hogy minden idők legnagyobb munkaruha-beszerzése történt meg, amelyben 6700 mentődolgozó kapott új munkaruhát, 1,1 milliárd forintos kormányzati forrásból.

A tájékoztatás szerint a mentőszolgálat átvállalta a szakdolgozóktól a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarai tagdíj megfizetését, és ez így lesz 2019-ben is.

(MTI, PestiSrácok.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!