Afganisztánból hazatérnek az amerikai katonák

A béke irányába tett lépésként értékelte és örömmel üdvözölte szombaton a pakisztáni külügyminiszter, hogy Donald Trump amerikai elnök úgy döntött, az Egyesült Államok megkezdi katonái kivonását Afganisztánból.

Washington felülvizsgálta afganisztáni politikáját, előrelépések történtek az Abu Dzabiban folytatott egyeztetéseken, a dolgok haladnak előre – mondta újságíróknak Sah Mahmúd Kuresi. Megjegyezte: Pakisztán szabadon engedett több tálib foglyot is annak érdekében, hogy elősegítse a béketárgyalásokat és kedvező körülményeket teremtsen hozzájuk.

Abu Dzabiban a héten kezdődtek egyeztetések Zalmay Khalilzad, Washington afganisztáni különmegbízottja és a tálibok képviselői között, a tárgyalásokhoz csatlakoztak Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek küldöttségei is. Végleges megállapodás nem született ugyan, de az amerikai sajtóban megjelent információk szerint szó esett várható tűzszünetről abban az esetben, ha Washington megkezdi csapatai kivonását.

Az amerikai sajtóban pénteken jelent meg a hír, hogy a 14 ezer amerikai katonát számláló afganisztáni kontingens mintegy fele az elkövetkező hónapokban hazatér.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre