Legyél Te is Angyalka!

Adventi időszakban sokan elgondolkodunk azon, milyen lehet azoknak a karácsonya, akik nem tudják szeretteik körében eltölteni ezt a szép ünnepet. Ilyenkor úgy érezzük, különösen fontos lehet segíteni azoknak, akiknek szükségük van rá, hogy ők is érezhessék, milyen egy szükség nélküli, boldog karácsony.

Néhány évvel ezelőtt találkoztam az Angyalka Programmal, amely nem csak azért különleges, mert segíthetünk egy nehéz sorsú gyereknek, hanem azért is, mert személyre szabottan teljesíthetjük a kívánságukat. Nagyon megtetszett az ötlet, mert egyediknek tartottam, és ez az érzés később, vásárlás közben sem múlt el. Úgy éreztem, mintha a szeretteimnek venném meg éppen azt az ajándékot, amire vágynak. Mindezt úgy, hogy sohasem találkoztam a gyerekekkel. 

A Dévai Szent Ferenc Alapítványban szociálisan rászorult gyermekek nevelkednek, olyanok, akiknek a szüleik nem dolgoznak, külföldre mentek dolgozni, alkoholt fogyasztanak, vagy a család sok tagból áll, és nagyon nehéz körülmények között élnek, netalán árvák. Az alapítvány Böjte Csaba ferences rendi szerzetes vezetésével Erdélyben több bentlakó és napközis otthont működtet. A Szent Ferenc Alapítvány idén 25 éves, és fennállás alatt közel 6000 gyereknek adott otthont és lehetőséget arra, hogy boldog gyerekkora legyen. Több infó az alapítványról ezen a linken érhető el. 

A segítőket Angyalkáknak hívják, akikre minden évben nagy szüksége van az alapítványnak. Az Angyalkákon múlik ugyanis, hogy a gyerekek a szívüknek kedves ajándékot kapjanak karácsonykor. Azoknak, aki szeretne Angyalka lenni, időben, november közepéig kell jelentkeznie a szervezőknél, mivel – köszönhetően az önkéntesek lelkesedésének – a levelek gyorsan elfogynak. A szervezők ilyenkor begyűjtik a gyerekek által az Angyalkának írt leveleket, és eljuttatják az önkénteseknek, akiknek néhány hetük van arra, hogy teljesítsék a kívánságokat.

Az Angyalkáknak három kívánság valamelyikét, vagy akár mindhármat kell teljesíteniük. A kicsik főleg játékokat kérnek, a nagyobbak pedig inkább hasznos dolgokat, úgy mint törölköző, meleg pulcsi vagy zokni. Előfordul, hogy a gyerekek nem tudják, mi mennyibe kerül, ezért lehet pár meglepő kíváncsiság is. Ilyenkor érdemes a másik két kívánságot, vagy azok valamelyikét teljesíteni. A szervezők nagyon figyelnek arra is, hogy körülbelül ugyanolyan értékű ajándékot kapjanak a gyerekek, ezért azt ajánlják, mindenki 8-10 ezer forint értékben vásároljon.

Az ajándékozáson minden évben készülnek képek, így ha szeretnénk látni a kiválasztottunk boldog arcát, az ünnepek elteltével ezt is megtehetjük. Böjte Csabáék  ezen kívül figyelnek arra is, hogy azok, akik egyébként egyedül töltenék a karácsonyt, részt vehessenek a Szent Ferenc Alapítvány nagy családi ünnepén. Aki szeretne részt venni az ajándékozásban, vagy akár a karácsonyi együttlétben, annak a Jóhíroda munkatársait érdemes keresnie.

Legyetek Ti is Angyalkák! Nem fogjátok megbánni. 

Csaba testvér adventi gondolatai a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban 2018. december 18-án.