Soha nem volt még ennyire népszerűtlen Emmanuel Macron

Mélypontra süllyedt Emmanuel Macron francia elnök népszerűsége az elmúlt hónapban a sárgamellényesek franciaországi tiltakozásai után Eközben úgy tűnik, hogy a radikális jobboldal vezetője, Marine Le Pen nagy előnyt kovácsolt a helyzetből - következtet az Odoxa francia közvéleménykutató-intézet.

A kutatás szerint a megkérdezettek mindössze 27 százaléka gondolja úgy, hogy Emmanuel Macron jó elnök, ami öt ponttal kevesebb, mint novemberben. Ez eddig a legalacsonyabb érték Macron népszerűségében 2017 májusi hatalomra kerülése óta. A francia államfő népszerűsége egyébként 2018 májusa óta szinte folyamatosan csökken.

A megkérdezettek 74 százaléka szerint a gazdagok elnöke, és 33 százalék tartja őt kompetensnek, ami 16 százalékponttal kevesebb, mint ezelőtt.

A válaszadók 47 százaléka szerint fordulatot jelentenek Macron politikájában a munkások vásárlóerejének javára történő intézkedések. Ezeket december 10-én jelentett be, hogy lecsillapítsa a sárgamellényeseket, viszont 53 százaléka ezzel ellentétes véleményen van.

Az Odoxa tanulmányának másik jelentős eleme Marine Le Pen népszerűségének növekedése, mivel hat százalékponttal nőtt egy hónap alatt, a lakosság 29 százaléka szimpatizál vele. A radikális jobboldal vezetője ezzel a harmadik legnépszerűbb politikusnak számít a második helyen álló Alain Juppé bordeaux-i polgármester, volt konzervatív miniszterelnök és a volt környezetvédelmi miniszter, Nicolas Hulot mögött.

Mindemellett a bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés (volt Nemzeti Front) vezetője az a politikai személyiség, aki a legnagyobb ellenérzést váltja ki a lakosság körében.

(MTI/EFE)

Iratkozzon fel hírlevelünkre