Romlott a levegő minősége az országban

A magas szállópor-tartalom miatt romlott a levegő minősége az országban - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Egészségtelennek minősítették a levegőt Miskolcon, Salgótarjánban és Szombathelyen a kisméretű aeroszol részecskék magas koncentrációja alapján.

További 11 településen kifogásolt a levegőminőség. Ezek közé tartozik Budapest, Dunaújváros, Hernádszurdok, Kecskemét, Putnok, Sajószentpéter, Százhalombatta, Székesfehérvár, Szolnok, Tököl és Vác.

Az egészségtelen levegőminőség esetén az érzékeny lakosságcsoportok, így például a gyermekek, idősek, légúti, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők számára nem javasolják a hosszabb ideig szabadban tartózkodást.

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt várhatóan a légszennyezők koncentrációja emelkedik. Ezzel együtt a fagypont alatti hőmérséklet miatt a lakossági fűtés intenzívebb, így jelentősebb a helytelen fűtési módoknak tulajdonítható légszennyezés is.

Azt kérik mindenkitől, a saját és környezete egészségének védelme érdekében ügyeljenek arra, hogy ne szennyezzék a levegőt. Bővebb információ található a Fűts okosan! kampány oldalán, a www.futsokosankampany.hu oldalon.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre