Brexit – Január végén szavaznak a kilépési megállapodásról

Theresa May brit miniszterelnök bejelentése szerint a londoni alsóház a január 7-ei héten folytathatja a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló vitát, így az utána következő héten szavazhat a megállapodásról.

Az eredeti tervek szerint a londoni alsóházak múlt kedden szavaztak volna az 585 oldalas kilépési megállapodásról, de Theresa May 24 órával korábban elhalasztotta a voksolást. Az indok az volt, hogy súlyosak a nézeteltérések az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére kidolgozott mechanizmus ügyében, emiatt pedig reménytelen lett volna a Brexit-egyezmény elfogadtatása.

A vitasorozat és a szavazási folyamat újrakezdésének időpontját a brit kormányfő hétfő délután jelentette be az alsóházban, amikor a múlt heti évzáró EU-csúcsról tájékoztatta a képviselőket. Nem sokkal a brit miniszterelnök felszólalása előtt elterjedtek olyan hírek, hogy a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt az újabb dátum bejelentésének elmaradása esetére bizalmatlansági indítványt készül beterjeszteni ellene.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre