Az igazi vásárlási dömping még csak most kezdődik

Ezüstvasárnap is megteltek az áruházak vásárlókkal: az ajándékokon túl sokan már a karácsonyi sütés-főzés hozzávalóit is igyekeznek beszerezni.

Gazdasági szakértői becslések szerint ebben az évben mintegy százmilliárd forintot fordítunk ünnepi élelmiszerekre, ajándékokra pedig ennél is többet: az üzletek összesített forgalma decemberben meghaladhatja az 1200 milliárd forintot.

A karácsonyt közvetlenül megelőző napokban átlagosan háromszorosára növekszik a forgalom a boltokban. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója a köztelevíziónak azt nyilatkozta, hogy ebben a szezonban már minden termékkörnél jelentős a forgalom, így a szeszes italoknál, a húsáruknál és a sütés kellékeinél is. Különösen közkedveltnek számít a szaloncukor – emelte ki.

Az édességek forgalma decemberben általában véve is megugrik, idén különösen nagy bevétellel számolnak az édességgyártók. A decemberi forgalom 10 milliárd forint fölötti lehet, amivel rekordot dönthet az éves bevételük. Tavaly csokoládémikulásból több mint 8 millió, adventi naptárból pedig 350 ezer darabot adtak el.

Az ünnepek előtt sütési alapanyagokból – lisztből, cukorból – is az átlagos sokszorosa fogy a polcokról ilyenkor, illetve halak is ezidőtájt kelnek el a legjobban, a pontytermés több mint 30 százaléka az adventi időszakban kerül a piacra.

A karácsonyi felkészülés hetekkel ezelőtt megkezdődött, de az elmúlt hétvégén már érzékelhető volt, hogy a friss termékek is nagy mennyiségben fogynak. A jövő héten a forgalom jelentős megugrására számítanak az áruházak, a legnagyobb vásárlói roham pedig e hét vége felé, péntek-szombat-vasárnap várható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre