Gyermekkarácsony az Országházban

Szombaton került sor az országházi Gyermekkarácsonyra, ahol mintegy 800 Magyarországról és a határon túlról érkezett, hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő általános iskolás gyermekeket színes programok várták. Az eseményen Kövér László házelnökkel beszélgettünk.

A programot az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közösen szervezte. A megvendégelt gyermekek közül kikerült egy házelnök és több alelnök is, akik az Országház kulcsát is megkapták az esemény idejére.

Kövér László beszédet mond az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat hagyományos gyermekkarácsonyán

 

A program első részében népszerű művészek, előadók karácsonyi műsorát tekinthették meg a gyermekek a Parlament főlépcsőjénél. Majd közösen elénekelték a Kiskarácsony, nagykarácsony című dalt.

A második részben bőséges kínálatból választhattak a gyerekek, volt többek közt táncelőadás, játszóház, legókiállítás, minikoncert, kézműves-foglalkozás, valamint válogatott sportolókkal is találkozhattak.

Természetesen a gyermekeket is megkérdeztük, hogy érzik magukat. A beszélgetések során kiderült, hogy milyen sok helyről és mennyire eltérő közegekből érkeztek. Egy dologban viszont nem volt különbség: kérdésünkre minden gyerek azt mondta,  nagyon jól érzi magát a rendezvényen és nagyon boldog, hogy itt lehet. Egyikük úgy fogalmazott, hogy szerinte nagyon jól lett megszervezve a program. 

A sok-sok látnivalók közül a legjobban talán a lego kiállítás, a táncbemutató és hát – ami talán nem meglepő – a felállított Play Station konzolok nyűgözték le őket, de a díszőrségváltás is nagy tetszést aratott.

Házelnökök egymás közt

Az esemény végén a gyermekek házelnöke ünnepélyesen lemondott megbízásáról és visszaadta az Országgyűlés kulcsát Kövér Lászlónak. Ezután a csíkszentdomokosi gyermekkórus kísérődalai mellett a gyermekek szép lassan kivonultak a Parlament épületéből.

Kövér László rövid interjút adott a vasarnap.hu-nak. A beszélgetés itt olvasható.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Iratkozzon fel hírlevelünkre