Dacolva az ateisták figyelmeztetésével, nem távolították el a keresztet a karácsonyi díszek közül

Egy amerikai kisvárosban, az alapvetően keresztény Missouri államban fekvő Ozarkban úgy döntöttek, mégsem szerelik le az ünnepi kivilágítások közül a hatalmas keresztet.

 

Számos helyi lakos emelte fel a szavát, mikor a wisconsini ateista csoport, a Freedom From Religion Foundation (FFRF) által gyakorolt nyomás következtében Ozark városa kedden bejelentette, hogy a település karácsonyi fényei többé nem világítják meg a Finley River Parkban lévő hatalmas acélkeresztet.

Stephen Childers, Ozark tisztviselője levelet vett kézhez november 30-án, melyben Rebecca Markert, az FFRF igazgatója leírja, hogy szerinte a kivilágított kereszt megsérti az amerikai alkotmány első módosításának záradékát.

A város a kiadott válasznyilatkozatban elismeri, hogy a közterületen felállított kereszt valóban megsérti az első módosítás rendelkezéseit. Továbbá azt állították, hogy a kereszt közterületen való meghagyása egy olyan perben végződne, melyet nem tudnának megnyerni.

“Ez a levél felhívta a figyelmünket arra, hogy nem hagyhatjuk figyelmen kívül az első módosítást, mely védi a szólásszabadságot, védi a sajtószabadságot, védi a emberek békés összegyűléséhez való jogát, és megtiltja a kormánynak, hogy olyan törvényeket hozzon, vagy úgy cselekedjen, hogy azzal esetleg egy vallást népszerűsítsen vagy akadályozzon egy másikkal szemben”- áll a nyilatkozatban.

Ám még ugyanezen napon a város kibővítette nyilatkozatát és biztosította a helyi lakosokat, hogy a kereszt továbbra is az ünnepi fények részét fogja képezni.

A Springfield News-Leader szerint Rick Gardner polgármestert telefonok és üzenetek százaival bombázták a helyiek a reggeli nyilatkozat után.

Gardner a Facebookon beszélt az FFRF keddi követeléséről.

“A parkban lévő kivilágított kereszt körüli vita még nem ért véget. A keresztet nem szerelik le, és ki lesz világítva ma este. Meghallgattuk a gondolataikat és egyetértünk velük. Most minden lehetőséget megvizsgálunk, hogy rendezni tudjuk a helyzetet.”

A FFRF, mely az egyház és állam szigorú elhatárolása mellett foglal állást, rendszeresen presszionálja a közeli kormányzatokat, hogy megállítsanak minden vallással való összefonódást. Az alapítvány nem örült a kibővített nyilatkozatnak. Markert szerdán küldött ezért egy második levelet is.

Az FFRF társelnöke, Annie Laurie Gaylor azonban így írt a polgármesternek:

“Ön azt állítja, hogy ez egy keresztény állam, de ez semmilyen értelemben nem igaz. Több mint 1.2 millió missouri lakos nem vallásos. Egy hatalmas keresztény kereszt felállításával Ozark a missouriak és amerikaiak egy jelentős részét elidegeníti” – vélekedett a társelnök.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: The Christian Post, Springfield News-Leader

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!