GasztroPiknik: Távol az olajszagú hekkek világától

Évek óta szeretnék átvinni a köztudatba a Balaton körül élő, gasztronómiában, vendéglátásban tevékenykedő szakemberek, hogy a régió nem csupán nyáron élvezhető. Mindezt jól bizonyítják azok a programok, amelyek egész évben zajlanak a tó körül. Az egyik ilyen eseményen, a Balatoni Kör GasztroPiknik badacsonyi állomásán jártunk.

Négy évvel ezelőtt álmodta meg és hozta létre a Balatoni Kört a húsz legismertebb ott élő borász és vendéglátós. Céljuk az volt, hogy a magyar konyhától idegen olajszagú hekkek világától végre elrugaszkodva egy helyi termékekre épülő, régióközpontú gasztronómiával emeljék magasabb szintre a vendéglátást. A szervezet tagjai a minőségi borászat és gasztronómia képviselői, akik ráadásul egész évben várják a vendégeket.

Aki még nem járt a télen a Balatonnál, hatalmas – de egyébként bármikor pótolható – élményről maradt le. Ez a vidék ugyanis nem csak a napozásról és a vízibiciklikről szól. Hiszen varázslatos élmény megmászni egy vasárnap délután a hófödte tanúhegyek valamelyikét, élvezni a mély csendet, a kristálytiszta levegőt és a lelket gyönyörködtető táj látványát. Hát még milyen jó az, ha a megfáradt vándor átmelegedhet a kandalló mellett egy jó forralt bor társaságában valamelyik minőségi balatoni vendéglátóhelyen!

A képre kattintva galéria nyílik!

Aki az elmúlt hétvégén Badacsonyban járt, ezt megtehette a Balatoni Kör GasztroPiknik badacsonyi állomásán, ahol helyi borászatok, éttermek termékeivel és kézműves finomságokkal várták a vendégeket.

A GasztroPiknik ötlete Balatonlelléről ered, Tóth Balázs honosította meg. Azért hoztuk létre, hogy a nyári szezonon kívüli Balatonnak teremtsünk egy olyan emblematikus eseményt, amelynek köszönhetően több alkalommal összejöhetnek a helyi borászatok, éttermek, cukrászdák, pékségek képviselői, és megmutathatják a vendégeknek azt a magas szintű gasztronómiát, amelyet képviselnek – mondta el a Vasárnap.hu-nak a helyszínen Laposa Bence.

A Balatoni Kör elnöke hozzátette, a GasztroPiknik az idei évre rendezvénysorozattá nőtte ki magát. Öt állomáson, Balatonlellén, Sümegen, Badacsonyban, Köveskálon és Csopakon várták, illetve várják a vendégeket.

„Régóta igyekszünk átadni az embereknek azt az üzenetet, hogy egész évben van a Balaton. A Balatoni Körrel elértük azt, hogy most már nem csak egész évben nyitva tartó helyek várják a vendégeket, hanem folyamatosan, ősztől tavaszig állandó programkínálatot is tudunk nekik nyújtani. Olyan közösségi eseményt, olyan komplex rendezvényeket igyekszünk kínálni számukra, ami az egész családnak élmény” – mutatott rá az elnök. Hozzátette, ez persze maguknak a borászoknak, vendéglátósoknak is külön élmény, hisz a sok munka mellett ilyenkor végre nekik is lehetőségük nyílik arra, hogy leüljenek beszélgetni, tervezni, megkóstolják egymás borait, termékeit.

A badacsonyi állomáson 10 borászat, 11 étterem és cukrászda, egy pálinkafőzde és hat kézműves kiállító várta finomságaival vagy egyedi, tárgyi termékeivel a vendégeket. A Balatoni Kör GasztroPiknik február 23-án Csopakon, március 23-án pedig Köveskálon folytatódik.

Mizsei Bernadett