Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége Lázár János mellé állt

Igaz, tapasztalnak hiányosságokat Lázár János két hónappal ezelőtti elképzelésében, de a legmesszemenőbben törekedni fognak a nemdohányzók védelméért felelős biztos által felvetettek továbbgondolására.

Lázár János október 18-ai javaslatára reagálva adott ki közleményt az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége. Mint ismeretes, a Miniszterelnökség korábbi vezetője ősszel azzal állt elő, hogy javasolni fogja a miniszterelnöknek, hogy akik 2020 után születnek, Magyarországon ne vásárolhassanak dohányterméket. A korlátozás csak a 2020 után születetteket érintené, mindenki más szabadon vásárolhatna cigarettát. 

“Lázár János  csak augusztus óta a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos, de már két hónap elteltével igen pozitív javaslatot tett. Aztán a miniszterelnök szabadságjogokkal kapcsolatos súlyos értékrendi zavara elhallgattatta” – kezdi az ABOSZ dorgáló hangú közleménye, arra célozva, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Lázár javaslatát hallva úgy fogalmazott, ő a szabadság pártján áll, és bár nem dohányzik, nem támogatja a volt miniszter javaslatát.

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége szerint nem pártérdekről van szó, és úgy remélik, az összes párt és civil szervezet belátja – kivételesen – a közjót igen nagymértékben befolyásoló, támogatandó közügyről van szó.

Aztán az ABOSZ egyik kezével ad, a másikkal elvesz. Szerintük egyáltalán nem jogsértő a javaslat, lévén nem visszamenőleges hatályú jogi szabályozásról van szó. “Védik minden ember, különösen a még meg nem születettek és a védekezésre képtelen magzatok, újszülöttek, kisgyermekek és a részben családjuktól függésben lévők egészségét is. Közérdekűek, nem sértik a már dohányzók (függő helyzetben lévők) jogait, sőt segítik megerősíteni az ő felelős gondolkodásukat is” – fogalmaznak. 

Kapitális hibának tartják viszont, hogy Lázár János az új generáció számára pusztán a dohánytermékek vásárlását, és nem fogyasztását akarja megtiltani. Amíg a vásárlástól eltiltottak maguknak mással vásároltathatnak, semmi nem akadályozza meg őket, hogy elinduljanak a sok szenvedést sok pénzért biztosító önmérgezés útján, és komoly mulasztásnak, hogy Lázár nem foglalkozik a családon belüli dohányzással, aminek korlátozása nélkül – a gyerekekre kényszerített, sokkal károsabb passzív dohányzás miatt – csonka a javaslat szerintük.

“Reméljük, a nemdohányzók védelméért felelős biztos a neki kijelölt célközönségen kívül a dohányzók védelmére is képes némi figyelmet fordítani, mert különben munkája hiteltelen lesz. Az ABOSZ nevében a legmesszemenőbben törekedni fogok a Lázár János által felvetettek továbbgondolására, az elképzelés hibáinak kijavítására, és ezzel a közjó olyan alakítására, hogy a nemdohányzók védelmének leghatékonyabb képviselete ne sértse a még dohányzók méltányos jogait sem!” – fogalmaz Pós Péter, az egyesület elnöke.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre