Új nővérszállók épülnek, a régiek megújulnak

Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere kedden budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, az ország 13 megyéjében újulnak meg vagy épülnek új nővérszállók a közeljövőben, a beruházások 8,5 milliárd forint uniós forrásból valósulnak meg.

A miniszter elmondta, hogy Kaposváron, Kecskeméten, Szombathelyen és Nyíregyházán új nővérszálló épül, további 12 helyszínen pedig a meglévőket újítják fel, bővítik, korszerűsítik.

Kásler Miklós hangsúlyozta azt, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít az egészségügy fejlesztésére, amibe nemcsak az infrastruktúra tartozik bele, hanem a beteggel kapcsolatban álló szakdolgozók munka- és életkörülményei is.

A miniszter úgy fogalmazott, a munka igazi minőségét az adja, hogy kik dolgoznak az egészségügyi intézményekben és azt milyen minőségben teszik. Kiemelte azt, hogy  2010 óta számos alkalommal került sor az egészségügyi dolgozók különböző rétegeinek támogatására és béremelésekre.

Azt a legutóbbi kormánydöntést is kiemelte a miniszter, amely szerint az elkövetkező négy évben négy lépcsőben 72 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók bére.

A beruházással 1600 szakdolgozó lakhatását tudják biztosítani.

A program hozzájárul ahhoz, hogy jelentősen javuljanak a szakdolgozók lakhatási körülményei –mondta el Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

Horváth Ildikó elmondta azt is, reméli, hogy ezeket a nővérszállókat akkor is az otthonuknak tekintik a kórházi dolgozók, ha ez a lehetőség időszakos megoldás a számukra.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója, Gondos Miklós, elmondta, az a céljuk, hogy olyan körülményeket teremtsenek a szakdolgozóknak, hogy azok ne külföldön vállaljanak munkát.

A beruházások várhatóan 2020-ig fejeződnek be.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre