Mérföldkő a hazai hadiiparban

Cseh licensz alapján készült pisztolyok, géppisztolyok első darabjait adták át kedden a budapesti Petőfi laktanyában, ünnepélyes keretek között.

A katonai rendészet tagja voltak az elsők akik a lőfegyvereket megkapták, a következő időszakban pedig kiosztják valamennyi katonai alakulatnak, rendőröknek, fegyveres szerveknek.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az átadón kiemelte: a most elkészült több mint tízezer fegyver már a magyar hadiipar terméke. A miniszter a Magyar Honvédség fejlesztése, és a hazai hadiipar újraindítása terén is mérföldkőnek nevezte az eseményt.

A fegyverek összeszerelése már Magyarországon történt. Hamarosan megérkeznek azok a gépsorok is, amelyekkel a teljes gyártást Magyarországon végzik majd- mondta el a miniszter. Mindemellett a jövőben a lőszer- és lőporgyártás elindítását is tervezik. 

A  honvédség modernizációjának első lépcsőfoka a katonák egyéni felszerelésének a fejlesztése volt. A haderőfejlesztési program keretében már új repülőgépeket is beszereztek, az új helikopterek pedig jövőre érkeznek meg a Magyar Honvédséghez. Mindemellett folyamatban van a szárazföldi erők technikai eszközeinek modernizációja is – mondta a miniszter.
Benkő Tibor azt is kiemelte, ahhoz, hogy erős és ütőképes Magyar Honvédség jöjjön létre, minden anyagi segítséget megkapnak. Így lehetőségük van elérni azt az elvárt szintet, amellyel garantálni tudják a magyar emberek biztonságát – hangsúlyozta.

Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese történelmi pillanatnak nevezte az eseményt. Köszönetét mondott azért, hogy a kormány megteremtette annak lehetőségét, hogy  egy új, erős Magyar Honvédséget hozzanak létre. Az altábornagy hozzátette: felelősek azért, hogy a katonák felkészültek legyenek, tudják használni az új eszközöket, kézifegyvereket, repülőgépeket. 

Kránicz Roland, a HM Arzenál Zrt. vezérigazgatója azt ígérte, hogy szigorú minőségbiztosítási követelmények mellett világszínvonalú lesz a gyártás a kiskunfélegyházi fegyvergyárban. Azt mondta: a fegyverek a tesztek során messze túlteljesítették a követelményeket, így a nemzetközi piacokon is megjelenhet Magyarország és Csehország.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre