Mit akarnak a hajléktalanok?

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 70. évfordulóján "Mit akarnak a Hajléktalanok?" címmel kéréseiket, követeléseiket ismertették ma délelőtt a hajléktalanok sajtótájékoztatójukon a Kálvin téri aluljáróban.

A „Mit akarnak a Hajléktalanok?” elnevezésű tizenhat pontot Udvardy Gábor diplomás hajléktalan mondta el.

Az összesen tizenhat követelési pont között szerepel a hajléktalan szállók nagyobb tisztasága, a lezárt szociális lakások megnyitása, és az „értelmetlen hajléktalan üldözésről szóló törvény” visszavonása is, ezeket Udvardy Gábor diplomás hajléktalan ismertette.

Ezt a tizenhat pontot a jövőben tervezik eljuttatni a kormányhoz és a szociális szervezetekhez.

Az alkoholfüggőségre is kitértek a sajtótájékoztatón, a hajléktalanok között a foglalkoztatást tartják a megoldásnak a problémára. Elmondásuk szerint sokan unalomból néznek a pohár fenekére. Kiemelték, hogy „akkor is adjunk pár forintot az utcán fekvő embernek, ha a kocsmába vezet majd az első útja, mert ez az emberi méltóság tisztelete.”

Valójában az ideális állapot az lenne, hogy mindenki önerőből fent tudja tartani magát, önállóan tudjon élni, a hajléktalan ellátórendszer ebben nyújt segítséget, hiszen az utcai kéregetés csupán pillanatnyi megoldást ad.

Ez a törvény nem büntetni akarja a hajléktalanokat.

Még senki sem indult munkába hétfő reggel az aluljáróból, ahhoz, hogy segíteni tudjunk ezeken az embereken, be kell kerülniük az ellátórendszerbe.

Nem világos a hosszú távú célja azoknak, akik azért küzdenek, hogy embertársaik „szabadon” élhessenek az utcán, és továbbra is kéregetve tartsák el magukat napról-napra élve.

A hajléktalanok nappali melegedőben tudnak napközben tartózkodni, fürdeni, ki tudják mosni ruháikat. Az átmeneti elhelyezést nyújtó intézmények között van az éjjeli menedékhely, amelynek szolgáltatásai ingyenesek, valamint a hajléktalanok átmeneti szállása. Itt már állandó helyet biztosítanak,

ahonnan a szociális munka segítségével képesek az önellátásra.

Továbbá tartós elhelyezést biztosítanak a rehabilitációs intézmények és a hajléktalanok otthonai is. A hajléktalanellátó rendszer már egy régóta működő rendszer, amiben a szociális munkások évek óta dolgoznak az utcán élők megsegítéséért. Hosszú ez a folyamat, senki nem is vár csodát máról holnapra, hiszen a hajléktalanság nem egy csak hazánkban jelen levő probléma.

Természetesen ezekben a közösségekben is, ahogy általában minden közösségben, vannak szabályok, amiket be kell tartani, bizonyos normáknak meg kell felelni. De nagyon fontos kiemelni, hogy

férőhelyhiány miatt még senkit nem utasítottak el.

A hajléktalanellátó rendszer célja, hogy ne megtartsuk ezeket az embereket a rendszerben, hanem visszaintegráljuk őket a társadalomba.

Ha valaki szeretné segíteni az utcán élő embereket, hívja a hajléktalan embereket segítő diszpécser szolgálatokat, amelyeknek elérhetősége itt található.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!