A boldoggá avatott algériai vértanúkra emlékezett meg Ferenc pápa

A szombat déli Mária imádság után Ferenc pápa emlékeztetett az algériai Oran városa Miasszonyunk székesegyházában tartott boldoggá avatásra, melynek keretében 19 új boldogot avattak, akiket a keresztény hit elleni gyűlöletből öltek meg.

 

Boldoggá avatott a római katolikus egyház tizenkilenc vértanút Algériában – adta hírül szombaton a Vatikáni Rádió.

Ferenc pápa megbízásából Angelo Becciu bíboros vezette a boldoggá avatási szertartást az Északnyugat-algériai Orán városában.

Ezek a vértanúk napjainkban az evangélium hűséges hirdetői voltak, a béke építőmesterei, a keresztény szeretet hősies tanúságtevői, köztük egy püspök, papok, szerzetesek és szerzetesnők – mondta Ferenc pápa

Bátor tanúságtételük reménység forrása az algériai katolikus közösség számára és az egész társadalommal való párbeszéd magja. Ez a boldogság legyen számunkra ösztönzés egy testvéribb és szolidárisabb világ építésére.

1994. május 8-án Casbah könyvtárában gyilkolták meg Henri Vergès marista szerzetest és Paul Hélène de Saint Raymond szerzetesnővért, a Mária Mennybevételéről Nevezett Kis Nővérek kongregációjának tagját.

Október 23-án Esther Paniagua Alonso és Caridad Alvarez Martin Ágoston-rendi nővéreket Algír Bab el Oued negyedében ölték meg. December 17-én Tizi Ouzou-ban, Kabília régióban négy atya – Jean Chevillard, Charles Deckers, Alain Dieulangard és Christian Chessel – holttestét találták meg.

1995-ben újabb három gyilkosság történt Algírban: szeptember 3-án Bibiane és Angèle-Marie, a Nostra Signora degli Apostoli kongregáció tagjai, majd november 10-én Odette Prévost nővér, a Szent Szív Kis Nővérei kongregáció tagja lett gyilkosság áldozata.

1996. március 26-ról 27-re virradó éjszaka történt a tibhirine-i hét trappista szerzetes – Christian de Chergé, Bruno Lemarchand, Célestin Ringeard, Christophe Lebreton, Luc Dochier, Michel Fleury és Paul Favre-Miville – elrablása. Május végén találták meg holttestüket, nem messze a kolostortól.

Végül 1996. augusztus 1-jén algériai muszlim sofőrjével együtt gyilkolták meg Pierre-Lucien Claverie püspököt.

Forrás: Vaticanews, S4C.news, MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre